Startpagina Akkerbouw

Goed beheer van de akkerrand

In Retie werden enkele weken geleden in het kader van een grote demodag over akkerranden verschillende maatregelen voorgesteld om meer agrobiodiversiteit te creëren, waaronder het maaien van de akkerrand. Tijdens deze demonstratiedag werden verschillende randenmaaiers voorgesteld.

Leestijd : 4 min

In Oost-Vlaanderen loopt een project rond randenmaaiers, ‘Goed beheer van de akkerrand’. Matthias d’Hooghe van Agrobeheercentrum Eco2 vertelt: “Met dit project willen we de landbouwers in die streek sensibiliseren rond het beheer van bermen. Sinds vorig jaar zijn chemische bestrijdingsmiddelen verboden, maar de bermen moeten wel proper worden gehouden zodat ongewenste soorten wegblijven. Daarom is er een klepelmaaier aangekocht om de bermen te onderhouden en het maaisel af te voeren, zodat de grasmat niet verstikt. De berm zal verschralen en men krijgt een grazige vegetatie zodat minder probleemonkruiden ontwikkelen, zoals distels en netels.

Het project is in januari gestart. Partners in het project zijn onder andere het Agrobeheercentrum Eco², Boerenbond, ABS, de gemeenten Beveren en Kruibeke en de provincie Oost-Vlaanderen. Ook Vlaanderen en Europa steunen omdat het een Leader project is.”

Beste tijdstippen om te maaien zijn in juni, als het maïs er staat, en in september na de teelt. Op die momenten zijn de percelen toegankelijker. De teelt bepaalt de bandenkeuze. Kosten zijn normaal 55 euro per uur, maar dankzij de financiële steun vanuit het Leader project en de betrokken gemeentebesturen is het slechts 40 euro per uur. De kosten omvatten de kosten voor de maaier, tractor en de bediening ervan. Iedereen met percelen in de gemeenten Beveren-Waas, Kruibeke en de deelgemeenten kunnen beroep doen op de randenmaaiers.

Klepelmaaier

Matthias d’Hooghe stelt voor: “Dit is de Vandaele Clipper DZ4 met opgebouwde ventilator. Deze klepelmaaier op arm kan 5 meter buiten de tractor maaien. Dat is belangrijk bij het maaien langs weiden, als men over de afsluiting moet maaien. Ook kan men hiermee beide kanten van de beek maaien. Achter de klepelmaaier zit een vijzelbak gebouwd. De klepels slagen het gras in de vijzelbak die naar het midden draait, het gras komt in de buis terecht en daar staat een grote ventilator die het maaisel aanzuigt en op het land blaast. Richten is mogelijk. Ook een landschappelijke haag kan hiermee geklepeld worden.”

Multimaaier

Gert Van den Eynde van de firma Maschio Gaspardo Benelux: “ Er zijn verschillende types zijklepelmaaiers, multimaaiers, zoals de Giraffina, Giraffetta en Giraffa. Het model dat hier wordt getoond is Giraffona 210. Deze heeft 180 pk, met een werkbreedte van 2m10. Dit is een maat die veel gebruikt wordt door landbouwers. Je kan ermee achter en naast de trekker maaien, vlak, en 65 graden omlaag en 90 graden omhoog maaien. Dit maakt het mogelijk sloten, grachten en taluds te maaien, maar ook hagen te knippen.

Standaard is een groothoek aftakas voorzien, een parallellogram met een cilinder die naar buiten of naar binnen kan en met een tweede cilinder die de maaihoek kan regelen. De maaikop bestaat uit een elektronisch gebalanceerde klepelas, met klepels van elk 1,4 kg (solide klepel) die een vlak maairesultaat en mooi versnipperd gras geven. Door de hamer te gebruiken kan men ook gewassen, takken en struiken met 10 cm diameter klein krijgen. Het versnipperen zit hem in de twee contramessen; de twee rijen tandjes. De maaier wordt zelfs afgesteld op de solide looprol die erachter loopt en die konisch afgeschuind is om zo weinig mogelijk de zoden te beschadigen. Eventueel kan men de sleepvoeten instellen bij oneffen tereinen: dit is een veiligheid om de klepelas te beschermen. Omdat het een 540 toerenmaaier is, kan je met de trekker op ecostand rijden en brandstof besparen. Er is ook sprake van obstakelbeveiliging: de slag van het het obstakel wordt door het verenpakket opgevangen en zo blijft de maaier beschermd.”

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Zwenkende schijf

Er zijn 3 types zwenkende schijven. Tijdens de demo werd het model Solo-Swing SZA getoond. “Het is een aanbouwmachine die op een wiellader of eventueel op klepelmaaier aangebouwd kan worden. De werkbreedte van de schijf is: 50, 60 of 85 cm. De maaischijf heeft een dubbelwerkend ventiel nodig en is uitgerust met slingermessen. Wanneer de slingermessen een obstakel raken, kunnen ze nog inklappen. Het tweede type, model Solo-Swing SZX, kan tegen de snuit van de tractor aangeschroefd worden. Er zit parallelverstek op zodat volledig langs de tractor gemaaid kan worden. Ten slotte is er nog het derde type dat aan de frontlift van de tractor hangt, ook met een verstek erop. Hier gaat het om de modellen SZF en SZL, bruikbaar voor respectievelijk de fruitteelt en de landbouw. Bij deze modellen is de uitworp regelbaar, dus richten is mogelijk.

Een andere optie op de machine is een voeding, een hydraulisch mechanische beveiliging: hierbij gaat de schijf naar achter en maait die rondom de palen. Toepassing vindt men bij vangrails van autostrades en om bomen in de fruitteelt.”

DSC01292

M.V.

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken