Opvallend, maar ook logisch, is dat VLAM zich duidelijker profileert als ‘onderneming’. “Het is onze eerste opdracht om ondernemer te zijn”, verklaart Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, in het voorwoord van het jaarprogramma 2022. “Een ondernemer te zijn voor ondernemers.”
Kennis verwerven
Voor Filip Fontaine en VLAM betekent dat concreet alert, snel en wendbaar zijn. “Maar ook impact creëren, klantbewust zijn. En die impact kan je alleen creëren als je uitgaat van een sterk kennisfundament. Het blijft voor VLAM daarom cruciaal kennis te verwerven en te delen om de meest impactvolle acties te ontwikkelen.”
Ook in 2022 zet VLAM in op connectie in het volledige netwerk: overheden, bedrijven, collega’s, federaties... “Onze ambities zijn hoog, onze promotieplannen uitgebreid.” Het volledige en gedetailleerde jaarprogramma is te lezen op de website van VLAM.
Filip Fontaine benadrukt verder dat VLAM in Vlaanderen in de eerste plaats werkt voor de consument. “We zorgen ervoor dat hij weet wat hier wordt geproduceerd en we sporen hem aan bewust te kiezen voor de kwaliteit van eigen bodem.”
In dat kader blijft het project ‘Voedsel verbindt boer en burger’ belangrijk. “Het illustreert hoe verbindend we zijn tussen de verschillende actoren in het veld van landbouw en voeding. We leggen ook de link met ons succesvol kookplatform lekkervanbijons.be waar de consument zowel verhalen van vakmensen kan vinden als inspiratie en informatie over producten van bij ons.”
In de Vlaamse handelsbalans blijft landbouw een belangrijke factor. “VLAM draagt met zijn initiatieven op gebied van export bij aan de veerkracht van de sector. Dat we dankzij onze expertise en inzet weer extra Europese middelen binnehalen om deze activiteiten breder en dieper uit te rollen, is een opsteker voor VLAM en een hefboom voor de sectoren”, vervolgt algemeen directeur Filip Fontaine.
Opstel relanceplan
Vlaanderen zet meer en meer in op projectfinanciering en ook de gevolgen van de Brexit zijn een blijvend aandachtspunt. Zoals bekend kreunt ook de varkenssector onder een van de zwaarste crisissen ooit. “De reserves die de sector de voorbije jaren opbouwde zullen worden ingezet om waar nodig een duw in de rug te geven.”
Volgens VLAM-directeur Filip Fontaine krijgt iedereen een duw in de rug. “Op vraag van het bestuur heeft elke sector een relanceplan ontwikkeld dat in 2022 wordt uitgerold. De relance is ingezet, ook via VLAM.”
Net als in 2021 wordt het jaarprogramma 2022 van VLAM begroot op 30 miljoen euro. Voor de ondersteuning van de varkenssector rekent VLAM op een extra projectsubsidie van 1,75 miljoen euro. “Onder voorbehoud van goedkeuring wordt dit budget in 2022 en 2023 geïnvesteerd in de versterking van VLAM-acties in binnen -en buitenland.
Ook subsidies vanuit Europa
Bijna de helft van de VLAM-inkomsten komt van het bedrijfsleven. Daarbovenop activeren enkele sectoren ook eigen reserves voor een relanceplan, samen goed voor 11 % van het werkingsbudget. “Deze reserves zijn onder andere opgebouwd door het wegvallen van enkele exportactiviteiten tijdens de coronapandemie.”
Naast Vlaamse subsidies en middelen van het bedrijfsleven zijn EU-subsidies goed voor 20 % van de inkomsten.
“De concurrentie voor de Europese budgetten wordt evenwel elk jaar groter en de spelregels worden alsmaar strikter.” Toch blijft VLAM ook op dat vlak uitstekend scoren: voor 2022 kunnen hierdoor 5 nieuwe programma’s worden opgestart. Volgens VLAM levert elke euro van de Vlaamse overheid 5 euro promotie, PR en kennis op.
Bespaard op de werking
De werkingskosten kunnen voor ongeveer 80 % rechtstreeks worden toegewezen aan sectoren of aan het ondersteunen van de promotie door bijvoorbeeld marktonderzoek, het bouwen en ondersteunen van websites, zoals lekkervanbijons.be en het exportplatform freshfrombelgium.com.
De overkoepelende werking wordt grotendeels en in eerste instantie gefinancierd met de subsidie van de Vlaamse overheid. “In 2019 en 2020 bespaarde VLAM aanzienlijk en sprak met de sectoren af dat 1 % van hun programma wordt geïnvesteerd om de overkoepelende werking te financieren.”
Van het eigenlijke promotiebudget, hoofdzakelijk gefinancierd door het bedrijfsleven en vanuit Europese middelen, wordt 56 % besteed aan promotie op de binnenlandse markt. Wat de programmatie betreft gaat het grootste deel van het budget naar algemene werking & horizontaal programma (6,5 miljoen), gevolgd door varkens (5,5 miljoen) en zuivel (4,2 miljoen).
Lekker van bij ons
Lekker van bij ons, het paradepaardje van VLAM, wordt gevrijwaard van bezuinigingen. “Hierop wordt ingezet met een aanzienlijke personeelsinzet en doorlopende campagnes”, zegt algemeen directeur Filip Fontaine. “In 2022 staat een verdere uitbreiding van de net vernieuwde website op het programma, zodat ook de communicatie naar de horeca en de retail kan worden gekoppeld aan ons succesvol platform.”
Zo wordt in de toekomst Lekker van bij ons het centrale platform bij uitstek dat de verschillende acties verder zal overkoepelen. “De resultaten spreken voor zich: de bekendheid en de bezoekcijfers kenden in 2021 een flinke boost.”
Uiteraard zaten de coronapandemie en het thuiswerk daar voor iets tussen. “Lekker van bij ons zorgt er dan ook voor dat de synergie tussen de productgroepen winst oplevert voor alle sectoren”, aldus VLAM-directeur Filip Fontaine.
Meer info op: www.vlam.be