Startpagina Actueel

Bezoek de Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout

Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken het arboretum om in een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een spectaculair visueel effect, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin.

Leestijd : 3 min

De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie in Europa.

Ontdek de zoete wereld van de toverhazelaars

Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 ha groendomein. Elke toverhazelaar draagt een naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden opgesteld zodat je er niet naar moet zoeken. De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 190 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!

Wereldwijd beheert Arboretum Kalmthout het stamboek van de Hamamelis-cultivarnamen. Alle nieuwe variëteiten worden hierin voor het eerst genoteerd. Hamamelis x intermedia 'Jelena' is een cultivar genoemd naar Jelena De Belder, stichter en grondlegster van Arboretum Kalmthout.

Je kan de toverhazelaars van Arboretum Kalmthout individueel bezoeken, maar bezoekers kunnen ook aansluiten bij een betalende rondleiding (elke dag om 14u) of een rondleiding op een dag en uur naar keuze boeken.

Bezoekers kunnen de Hamamelisfeesten op één van deze manieren beleven:

1. Door het volgen van een uitgestippelde wandelroute langs de mooiste toverhazelaars via pijlen en een routeplan.

2. Door daarbovenop de gratis audiotour via de ErfgoedApp op hun smartphone te downloaden en bij het wandelen verhalen te beluisteren over de toverhazelaars van Arboretum Kalmthout.

3. Door aan te sluiten bij een rondleiding om 14 uur. Terwijl er vorige edities enkel wandelingen op zondag waren, staan onze gidsen tot 27 februari 2022 élke dag van de week én het weekend om 14 uur voor de bezoekers klaar. Ze vertellen boeiende verhalen en anekdotes over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Hamamelis-collectie, die onlosmakelijk verbonden is met het kwekerijverleden van het domein en de passie van de grondleggers van het arboretum, Robert en Jelena De Belder. Gewone bezoekers betalen 3 euro om deel te nemen aan deze namiddagrondleiding, jaarkaarthouders en museumpashouders betalen 2 euro. Reserveren kan door te betalen aan de kassa of in de ticketwebshop van Arboretum Kalmthout. De plaatsen zijn beperkt.

4. Door een privérondleiding te boeken op een moment naar keuze voor maximum 25 personen. Er is keuze uit verschillende themawandelingen, waaronder toverhazelaars en winterbloeiende planten. De reguliere toegangsprijzen voor een bezoek aan de tuin zijn van toepassing, en vanaf 15 personen geldt een voordelig groepstarief. De bijdrage voor de gids bedraagt 55 euro per rondleiding.

Miss Hamamelis 2022

Wie de mooiste of best geurende toverhazelaartak uit eigen tuin presenteert, wordt door een professionele jury beloond met de titel van ‘Miss Hamamelis 2022’. Wie een bloeiende toverhazelaar in de tuin of op het terras heeft, kan tot zondag 30 januari meedingen naar de titel ‘Miss Hamamelis 2022’. Daarvoor brengen deelnemers het mooist bloeiende takje op hun struik naar Arboretum Kalmthout. Een professionele jury beoordeelt de tentoongestelde inzendingen in 5 categorieën, en ook bezoekers kunnen een stem uitbrengen in de publieksjury. Voor elke inzender van een winnend takje is er een passende prijs.

Takjes inleveren aan de balie op vrijdag 28 en zaterdag 29 januari tijdens de openingsuren of op zondag 30 januari tot 10.30 uur. Prijsuitreiking op zondag 30 januari 2022 om 15 uur. Details vind je hier.

Arboretum Kalmthout - SN

Lees ook in Actueel

Krachtig signaal om plaats in natuur te behouden

Actueel Op Pinksterdag hielden een 800-tal ‘partners van het buitengebied’ een vreedzame protestwandeling in Antwerpen. De betogers wilden een halt toeroepen aan het volgens hen ‘waanzinnig beleid’ dat een overvloed aan administratieve lasten oplegt, leidt tot een negatieve beeldvorming van het platteland en hen opzadelt met veel regelgevende beperkingen.
Meer artikelen bekijken