Startpagina Actueel

Boeren op een Kruispunt krijgt steeds meer oproepen

Vzw Boeren op een Kruispunt krijgt elke dag een hulpoproep van een boer die het financieel of mentaal moeilijk heeft door hoge energie- en grondstofprijzen, zo schrijft VRT Nieuws. De hulplijn merkt dat het drukker is dan tijdens de coronacrisis. "Vele boeren kreunen onder de kosten, ook uit sectoren die het vroeger nooit moeilijk hadden", zegt directeur Els Verté.

Leestijd : 2 min

De stijgende energieprijzen en de oorlog in Oekraïne hebben financiële en mentale gevolgen voor de boeren. Dat merkt vzw Boeren op een Kruispunt. "We merken dat we nog meer oproepen krijgen dan tijdens de coronacrisis", zegt directeur Els Verté. "In 2021 hadden we 232 nieuwe aanmeldingen op een heel jaar, in januari en februari hebben we er nu al 70." Door de internationale spanningen swingen de energieprijzen, ook voor boeren, de pan uit. Voor veevoeder worden vaak grondstoffen uit Oekraïne en Rusland gebruikt, die zijn minder voorradig en dus stijgt ook daar de prijs.

Nieuwe sectoren in de problemen

"Vele boeren hadden het al moeilijk en dat wordt er niet beter op nu de energiekosten toenemen en de grondstoffen duurder worden. De varkenssector heeft het bijvoorbeeld erg zwaar", zegt Verté. Maar ook andere sectoren die het normaal gezien goed doen, zoals de tuinbouw, hebben het nu moeilijk. Daar kunnen ze de verwarmingskosten van de serres nog amper betalen. "De aanmeldingen daar komen nog niet binnen maar we horen wel dat er bij wijze van spreken een bom is ontploft.

De meeste boeren vragen onze hulp om deze crisisperiode te kunnen overbruggen. Ze vragen financiële ondersteuning en bemiddeling bij banken en de veevoedersector om het voor hen draaglijk te houden."

VRT NWS - SN

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken