Startpagina Akkerbouw

Teelten en demonstraties op de Werktuigendagen

Tom Destoop is dit jaar voor het eerst aan de slag als coördinator landbouw binnen de organisatie van de Werktuigendagen. Eén van zijn taken is hier om het teeltplan dat aanwezig is op het evenemententerrein samen met de landbouwers uit te werken.

Leestijd : 4 min

“Het teeltplan samenstellen is altijd een hele uitdaging”, geeft Tom Destoop aan. «De Werktuigendagen zijn immers zelf geen boeren, maar er wordt samengewerkt met de lokale landbouwers die actief zijn op de gronden. Het uitgewerkte teeltplan is nooit een kopie van dit van de vorige editie. Dit heeft ook gevolgen voor de inplanting van de standhouders, zaadfirma’s willen zo met hun expositiestand immers vlak bij hun demoveldje liggen.

Na het afstemmen van het teeltplan met de landbouwers in het najaar van 2016 werden de eerste contacten met de zaadfirma’s gelegd. Voor elke firma werd in overleg een veld vastgelegd waar ze hun variëteiten konden uitzaaien en waar uiteindelijk ook hun stand komt te staan. 2017 zal vele landbouwers bijblijven als een jaar met een uitzonderlijk droge periode. Dit was tot op heden ook de grootste uitdaging voor de zaadfirma’s.

Nadat de zaadfirma’s een plek kregen, werden alle andere standen geplaatst. De organisatie probeerde dit jaar de firma’s die demonstreren maximaal de kans te geven om vlakbij of achter hun stand aan het werk te kunnen. “Dat is het unieke aan onze beurs en daar willen we ook verder op inzetten en dit professionaliseren”, aldus Tom Destoop.

Maïs en bieten

Op de Werktuigendagen zijn de voornaamste teelten maïs (22 ha) en bieten (21 ha). De maïs is hoofdzakelijk bestemd om te hakselen. Toch bieden maar liefst 4 merken zich aan om opnieuw dorsmaïs te oogsten: Case IH, Claas, John Deere en New Holland. De dorsmaïs zal in een silobag aangelegd worden.

Naast de maïs en de bieten vinden we vooral ‘naakte grond’ terug, zo’n 20 ha al. Dit is erg belangrijk voor de demonstrerende firma’s in grondbewerking. Zo hoeven ze niet altijd te wachten tot de maïs of de bieten geoogst zijn. Op deze percelen werden speciaal voor de Werktuigendagen reeds wintertarwe, bonen en maïs geoogst.

Tom Destoop, coördinator landbouw (midden op foto), gaf meer uitleg  over de samenstelling van het teeltplan op de terreinen van de  Werktuigendagen in Oudenaarde.
Tom Destoop, coördinator landbouw (midden op foto), gaf meer uitleg over de samenstelling van het teeltplan op de terreinen van de Werktuigendagen in Oudenaarde.

Gerichte demo groenbemester

Tom Destoop geeft aan dat ze om het professioneel karakter van de beurs verder uit te bouwen, ze deze editie een nieuwe vorm van demonstratie uitbouwen, supplementair aan de bestaande demomogelijkheden. Namelijk een gerichte demonstratie voor het mechanisch vernietigen/inwerken van groenbemester. Ook (klepel)maaien kan in aanmerking komen.

Het inzaaien van groenbemesters wordt meer en meer een courante landbouwpraktijk. Anderzijds is het onderwerken van de groenbemester niet altijd even evident en staat het chemisch vernietigen van het gewas sterk onder druk.

Daarom is zowel bij de organisatie van de Werktuigendagen als bij enkele constructeurs het idee gerijpt om rond het mechanisch vernietigen van de groenbemester een vergelijkende demo op te zetten.

Concreet komt het erop neer dat op zaterdag 23 september om 10.30u alle deelnemende machines één voor één demonstreren in groenbemester. De demonstratie vindt plaats in de Stropstraat.

Het resultaat van het werk blijft gedurende het hele beursweekend liggen, met de uitvoerende machine erbij. Langs het demonstratieterrein wordt een wandelweg voorzien, zodat de bezoekers gemakkelijk voorbij kunnen wandelen. Als randvoorwaarde formuleerden de organisatoren dat de machines een maximale werkbreedte van 3 meter mochten hebben. Gewenst was ook dat het tractorvermogen zo’n 150 à 200 pk zou zijn. Iedere machine kan drie werkgangen bewerken en mag maar eenmaal over een werkgang rijden. Belangrijk bij de vernietiging van de groenbemesters is dat deze volledig zijn afgesneden aan de wortel voor de vernietiging ervan.

Er was plaats voor elf deelnemers. De demonstratie was in een zeer snel tempo volgeboekt met de volgende deelnemende firma’s: Aerts-Rapide, Beyne, Gruva Techniek met Bednar, Hilaire Van der Haeghe met Amazone, Horsch, Imants, Lemken, Maschio Gaspardo, Pöttinger, Rabe Gregoire-Besson en Steeno.

Speciaal is er deze editie een vergelijkende demo rond het onderwerken van groenbedekkers.  Hiermee willen we inspelen op een facet  van de verduurzaming van onze landbouw , aldus beursvoorzitter  Georges Van Keerberghen.
Speciaal is er deze editie een vergelijkende demo rond het onderwerken van groenbedekkers. Hiermee willen we inspelen op een facet van de verduurzaming van onze landbouw , aldus beursvoorzitter Georges Van Keerberghen.

Met de trekkermerken werd afgesproken om zoveel mogelijk verschillende merken in deze demo te betrekken. In het ideale scenario zien we hier dus ook elf verschillende tractoren aantreden.

In het verlengde van deze opstelling liggen nog 20 commerciële mengsels van Aveve Zaden, DLF, Jorion-Philip-Seeds en Limagrain. Deze mengsels kunnen in aanmerking komen voor het ecologisch aandachtsgebied. Op deze manier bieden de Werktuigendagen aan de bezoeker een kans om praktische kennis op te doen rond groenbemesters. Dit opzet werd gerealiseerd samen met het PCG en moet een extra dimensie geven aan de machinedemonstratie.

Zaadfirma’s

Zaadfirma’s zijn altijd sterk vertegenwoordigd op de Werktuigendagen. Negen aanbieders van maïsrassen zijn er en vier van bietenrassen.

De demonstrerende zaadfirma’s zullen zich deze editie met een kurkdroog voorjaar nog lang herinneren. Groenbemesters, gras-, maïs- of bietenzaden… voor elke soort was het bang afwachten of de opkomst en groei naar verwachting zou zijn. Toch slaagden de firma’s erin degelijke demovelden te presenteren. Misschien is dit een jaar waarin droogteresistente rassen zich aanbieden?

De vooruitgang in de genetica blijft zich doorzetten. In de maïssoorten kunnen de soorten met lage FAO steeds betere prestaties voorleggen. Deze rassen zijn ideaal om later te zaaien of vroeger te oogsten. Het vroeger oogsten staat ook bij ‘maïs onder folie’ centraal. De soorten met gemiddelde of hoge FAO bereiken eveneens een steeds hoger potentieel.

Negen verschillende firma’s zullen op de Werktuigendagen aanwezig zijn met maïszaden. Er zijn maar liefst 150 verschillende variëteiten uitgezaaid!

KWS, Limagrain, SESVanderHave en Strube-De Wulf Agro zaaiden bietenrassen uit. Ook bij deze firma’s worden altijd nieuwe rassen geïntroduceerd.

Zoals eerder gemeld is er heel wat aandacht voor groenbemesters. Verschillende firma’s etaleren mengsels aan hun stand en/of liggen met mengsels in de ‘groenbemestersstraat’.

T.D.

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken