Startpagina Akkerbouw

Ook ‘oudere’ rooisystemen voldoen nog

Het KBIVB stelde begin deze maand tijdens zijn toelichting over het micro-ontkoppen dat ook ‘oudere’ bietenrooiers prima werk kunnen leveren. Landbouwleven ging te velde op zoek naar zo’n systeem en kwam terecht bij loonbedrijf Janssens, dat in Willebringen (Boutersem) bieten aan het rooien was met een tweefasen-systeem.

Leestijd : 2 min

Patrick Janssens, chauffeur op de bietenrooier, legt ons uit dat zij tijdens de eerste week van de oogstcampagne met hun tweefasenrooisysteem het beste koptarraresultaat hebben behaald in de Tiense Suikerraffinaderij. Hij schrijft dit vooreerst toe aan zijn rooier met dubbele rotor die vooraan de tractor gemonteerd is. De ontbladeraar bestaat hier uit een rotor met stalen klepels, gevolgd door een rotor met rubberen poetsvingers. Deze laatste zorgt ervoor dat al veel blad van de bieten verwijderd wordt.

Patrick geeft toe dat het om een iets oudere machine gaat, maar het nog steeds voldoet. De ontkoppers staan gemonteerd voor de achterwielen van de tractor om beter de bietenrijen te volgen. Om zich voor te bereiden op de campagne van 2017 heeft de loonwerker wel heel wat werk gehad aan zijn machine. Zo zijn de ontkoppers er allemaal af gehaald en aangepast. Wat hij allemaal heeft aangepast, gaf Patrick ons niet in detail te kennen. “Dit is het geheim van de meester, klonk het al lachend”. Wat ongetwijfeld gebeurd is, is de aanpassing van de stand-positionering van de kam/taster ten opzichte van de ontkopmessen. Het is zoeken, zoeken en nog eens zoeken tot het goed staat. Een afstelling die dus tijd vraagt.

Het rooisysteem waarmee loonbedrijf Janssens werkt, dateert van begin de jaren 2000. Ondanks de leeftijd zijn de resultaten bevredigend.
Het rooisysteem waarmee loonbedrijf Janssens werkt, dateert van begin de jaren 2000. Ondanks de leeftijd zijn de resultaten bevredigend.

Voor de loonwerker en zijn chauffeurs is het nieuwe ‘ontkop-regime’ wel nog wennen. Ze zijn het niet gewoon dat ze in het bietenzwad nog zoveel bladgroen zien. Hier wordt echter door de opraper nog veel van verwijderd. De ingezette zelfrijdende bietenop-raper beschikt naast twee kleinere opraapzonnen nog over vier reinigingszonnen. Volledigheidshalve kunnen we nog meegeven dat de rooiploeg achter de tractor over trilscharen en drie reinigingszonnen beschikt.

Concluderend stelt Patrick Janssens dat hij nooit schrik heeft gehad van de nieuwe ontkoppingstechniek die er voor de campagne 2017 aankwam. “Ik wist op voorhand al dat mijn rooisysteem dit aankon”. Hij wijst hiervoor naar de poetseras én de aanpassingen die hij deed op niveau van de ontkoppers. Ook de lange reinigingsweg van het tweefasenrooisysteem (waarbij zowel de rooier als de opraper reinigt) mag niet vergeten worden.

Tot slot bemerkt de loonwerker dat het een ander seizoen is dan vorig jaar. 2016 startte zeer droog om bieten te rooien. De loonwerker paste toen zijn machines aan door er extra tanden/messen op te lassen om de grond te doen breken, zodat de bieten gerooid konden worden. Ook meerdere slijtdelen moesten tijdens het seizoen vervangen of bij opgelast worden. De oogst van 2017 startte alvast nat.

T.D.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken