De Europese Commissie heeft de graanoogstprognose voor de EU voor het seizoen 2017/2018 met 200.000 ton verhoogd tot 299 miljoen ton. Voor tarwe specifiek is de raming met 1, 1 miljoen ton verhoogd tot 141,5 miljoen ton. De maisoogst wordt nu juist wat kleiner ingeschat dan bij een eerdere berekening. De Europese graanoogst wordt volgens de raming 4,8 miljoen ton hoger dan een seizoen eerder, maar blijft onder het vijfjaarlijkse gemiddelde. De oogst wordt gedrukt door misoogsten in Spanje, Hongarije en in mindere mate Italië. Frankrijk oogstte wel flink meer graan, al viel de tarweoogst in het water.
De graanbalans die de Europese Commissie opmaakt voor het seizoen 2017/2018 voorziet een daling van de theoretische eindvoorraad. Op 30 juni 2018 zal die met 1,2 miljoen ton gedaald zijn tot 37,3 miljoen ton. Het volume is voldoende voor een kleine 7 weken graanconsumptie in de EU. Hoe groter de eindvoorraad, des te meer druk ontstaat op prijzen. De eindvoorraad is relatief groot omdat wereldwijd een tijdlang grote oogsten zijn binnengehaald.
De voorraad kan nog hoger uitvallen als de EU te optimistisch blijkt te zijn wat betreft haar exportramingen. De Commissie rekent op 27 miljoen ton export maar veel particuliere analisten ramen een lager exportvolume. In de periode van 18 tot en met 24 oktober werd 971.240 ton graan uitgevoerd, waarvan 848.580 ton zachte tarwe en 37.959 ton maïs. De volumes blijven achter bij een jaar eerder. De EU is tot nu toe dit seizoen een netto exporteur van 3,2 miljoen ton graan en een jaar eerder was dat 8,3 miljoen ton.
De tarwenoteringen zijn in Europa en daarbuiten vrij stabiel. De Synagra-tarweprijs kwam op 23 oktober uit op 140,50 euro per ton.
Roebel versus euro
De Europese export kan mogelijk profiteren van een recente waardestijging van de roebel. Graan uit de Eurozone concurreert vooral in Noord-Afrika en het Midden-Oosten met graan uit Rusland en Oekraïne. Als de roebel meer waard wordt, is het duurder voor derde landen Russisch product te importeren. Tegenover de stijging van de roebel staat een daling van de waarde van de Oekraïense munt. De euro zelf daalt echter nog sneller in waarde. Het besluit van de Europese Centrale Bank de beleidsrente nog tot ten minste in 2019 niet te verhogen, leidde ertoe dat de euro ten opzicht van de grote handelsmunten is gedaald tot het laagste niveau sinds juli. Een euro is nu 1,16 dollar waard.
De EU loopt dit jaar met haar tarwe-export zowat een derde achter bij een jaar eerder en ook de VS exporteert minder. Rusland is op de tarwemarkt al enige jaren een grote groeier. Dat komt met name door de val van de roebel, die werd ingezet nadat olieprijzen scherp daalden.
Bij de grote afnemers van Europees graan ontwikkelt de vraag zich verschillend. Egypte is de grootste importeur van tarwe uit de EU. Het land probeert de importafhankelijkheid te verminderen maar zal vermoedelijk toch een groot volume van circa 12 miljoen ton gaan invoeren. Algerije en Marokko voeren minder in. Het Franse analistenbureau Stratégie Grains verwacht dat het tarweareaal in seizoen 2018/2019 gaat stijgen met 0,5 procent. Het areaal korrelmais daalt juist licht.