Startpagina Veeteelt

Extra inspectieteam slachthuizen

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) belooft dat 2018 een keerpunt in de strijd voor meer dierenwelzijn wordt. Zijn regering maakt 3 miljoen euro vrij voor een extra inspectieteam dat zich focust op slachthuizen. Daarnaast komen er strengere straffen voor dieren mishandeling, en krijgt elke politiezone en elk parket een Dierenwelzijn-verantwoordelijke.

Leestijd : 2 min

De aankondiging volgt op een jaar waarin dierenactivisten illegaal bij zowel een runder-als varkensslachterij en een legkippenbedrijf vermeende misstanden filmden. De affaires riepen in het Vlaamse parlement vragen op over het toezicht op dierenwelzijn waar Weyts verantwoordelijk is.

“Ik wil een duidelijk signaal geven”, staat in een verklaring van Weyts, die als minister verantwoordelijk is voor Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn. “Vanaf nu treden we nog strenger op. Wie niet horen wil, zal voelen. Zeker diegene die bij herhaling betrapt worden. Als het aan mij ligt, gaan die dierenbeulen naar de gevangenis”.

In de verklaring klopt Weyts zich uitgebreid op de borst. Toen Dierenwelzijn nog federale materie was, kende volgens hem ‘geen hond de bevoegde minister’. Sinds 2014 wordt Dierenwelzijn volgens Weyts uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid. Dit staaft Weyts met cijfers. Zo worden sinds 2014 veel meer meldingen van dierenmishandeling gedaan, en worden maandelijks circa 200 dieren in beslag genomen.

De capaciteit van de Inspectiedienst Dierenwelzijn is in 2017 meer dan verdubbeld. Daarbovenop verkreeg Weyts bij de begrotingsopmaak voor 2018 3 miljoen euro extra voor de oprichting van een inspectieteam dat specifiek toezicht zal houden op de werking van de slachthuizen. Weyts: “De pakkans en de controle op dierenmishandeling gaan omhoog. Wie niet horen wil, zal voelen.”

Het sluitstuk van het handhavingsbeleid bestaat uit strengere straffen. Weyts voorzag in de Dierenwelzijnswet enkele belangrijke aanpassingen die in de loop van 2018 in werking treden. De straffen voor recidiverende dierenbeulen worden verdrievoudigd. De maximumstraf voor wie een dier herhaaldelijk mishandelt of ernstig verwaarloost was in de oude wet slechts 6 maanden gevangenis. Dat gaat nu naar 18 maanden.

De zwaardere straffen komen er wat Weyts betreft met het oog op hardleerse dierenbeulen, waarbij hij refereert aan een koppel veehouders uit Heikruis, dat vier maal veroordeeld werd.

Daarnaast zullen in de toekomst ook alle kosten die gepaard gaan met de inbeslagname van dieren, teruggevorderd kunnen worden.

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken