Schauvliege’s partijgenoot Bart Dochy had over de snelheid van uitbetalen een vraag gesteld. Schauvliege antwoordde dat voor de betalingen in het licht van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), op EU-niveau afspraken zijn gemaakt. De bindende voorschriften worden in verordeningen geharmoniseerd.
“In die verordeningen is bepaald dat de landbouwers de betalingen waarop ze recht hebben, moeten ontvangen tussen 1 december en 30 juni van het daaropvolgende jaar. De lidstaten hebben de mogelijkheid vanaf 16 oktober een voorschot te betalen.” Vlaanderen maakt van de voorschot-regeling gebruik.
De basisbetaling wordt voor het grootste deel al in oktober voldaan en is volledig uitbetaald tegen maart 2018, aldus Schauvliege. De uitbetaling premie jonge boeren (88,72 euro per ha) volgt hetzelfde schema. De zoogkoeienpremie en de vergroeningspremie worden ook volledig uitbetaald tegen eind maart. Schauvliege leidt uit geluiden van de media en uit het veld af dat Vlaanderen in de EU tot de snelste uitbetalers hoort.
Volgens Schauvliege zijn voor de betalingskalender de administratieve verwerking van de ingediende aanvragen en de controles op de naleving van de premievoorwaarden bepalend. “Met betrekking tot beide zaken scoren we in Vlaanderen goed tot zeer goed.” Wat volgens haar helpt, is dat in overleg met alle landbouworganisaties de uiterste indieningsdatum voor de betalingsaanvragen op 21 april is vastgelegd.
In de meeste landen is gekozen voor 15 mei. “Voor de landbouwers is het vooral van belang dat voor Kerstmis wordt betaald. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar moeten ze immers veel facturen betalen. Ik denk dan aan de pachten, de loonwerkfacturen, de aflossingen van leningen en dergelijke.” Voor 2018 geldt hetzelfde betalingsschema als in 2017.
IT-systeem
Schauvliege zei ook dat Vlaanderen zich onderscheidt omdat sinds 2015 100 procent van de aanvragen elektronisch wordt ingediend. “In het begin was dat niet zo evident. Niet alle 22.000 landbouwers zijn natuurlijk even onderlegd in het gebruik van de computer.” Maar inmiddels is het systeem volgens haar omarmd. “De landbouwadministratie van de Vlaamse overheid is op dit vlak een pionier.
De elektronische dossiers omvatten volgens de politica weinig of geen onvolkomenheden of vergissingen. “Hierdoor is dit een win-winsituatie voor de sector en voor onze diensten. Wie op een formulier iets handmatig vergeet in te vullen, moet zijn aanvraag misschien opnieuw indienen. Vergissingen kunnen misschien niet zo maar worden rechtgezet.”
De EU heeft volgens Schauvliege het administratief beheers- en controlesysteem van Vlaanderen als bijzonder performant beoordeeld.
Voor dit jaar hebben we dezelfde betalingskalender opgesteld. Ik heb geen exhaustieve benchmark van alle betalingskalenders in de 28 lidstaten, maar uit onze internationale contacten en uit artikels in de landbouwpers blijkt dat we tot de snelste betalers behoren. We onderscheiden ons dus ook omdat we de individuele dossiers allemaal tegelijkertijd betalen. In anderen landen, bijvoorbeeld, wordt elke maand een bepaald percentage van de landbouwers betaald. Ik ben daar zelf geen voorstander van. Er kunnen immers discussies ontstaan als een landbouwer merkt dat hij nog niets heeft ontvangen en dat een dorpsgenoot wel al een betaling heeft ontvangen. Volgens mij is onze Vlaamse werkwijze, waarbij we jaarlijks proberen voor 25 december iedereen tegelijkertijd 90 procent te geven, een goed systeem.