Bioforum verwijst daarvoor naar het voorbeeld van de Duitse stad München. Die stad bewijst volgens de organisatie hoe een innovatieve ruimtelijke planning én de omschakeling naar biolandbouw zuiver drinkwater mogelijk maken, zonder de kost van een chemische zuivering. Lokale bioproducten komen daar bovenop als extra winst.
Bio bespaart op waterzuiveringskost
Het gebruik van chemische pesticiden in de gangbare landbouw veroorzaakt een waterzuiveringskost. “Deze kost wordt door de hele maatschappij gedragen en wordt niet verrekend in de kostprijs van een (gangbaar) landbouwproduct”, zo meent Bioforum. “Het is een onzichtbare kost waar weinig mensen bij stil staan. Moest deze kost geïnternaliseerd worden, dan zouden gangbare producten duurder worden.”
Overschakelen op biologische landbouw, die chemische pesticiden niet toelaat, betekent volgens de belangenverdediger van de biologische landbouwers een besparingsmaatregel voor de maatschappij.
De bioboer pakt het onkruid mechanisch aan, door te schoffelen, wieden of weg te branden. Ziektes worden bestreden door een set aan preventieve maatregelen zoals teeltrotatie, slimme rassenkeuze en een gezonde bodemvruchtbaarheid. Slechts een beperkt aantal natuurlijke middelen zijn, in beperkte hoeveelheden, toegelaten. Voor de gangbare boer zijn zowel deze natuurlijke als de chemische middelen toegelaten.
München inspirerend voorbeeld
Het Duitse München koos eind vorige eeuw voor een innovatieve aanpak van haar waterzuivering, bezorgd over het stijgende gehalte aan pesticidenresidu’s. De stad besloot in een nabij watergewinningsgebied een watersysteem te installeren dat via natuurlijke zuivering door de bodem moest zorgen voor zuiver water. Alle boeren in het waterwinningsgebied werden gestimuleerd om om te schakelen naar de biologische landbouw.
München, een stad met 1,3 miljoen inwoners, stelde een zone van 60.00 hectare, waarvan 2.250 hectare landbouwgrond, in als ‘beschermd gebied’. In het eerste jaar (1993) schakelden 23 boeren om naar biolandbouw, in 1999 bewerkten 92 boeren hun grond biologisch (of minstens volgens strengere normen), goed voor zo’n 2.200 hectare.
Het stadsbestuur ondersteunde de omschakelende boeren gedurende meerdere jaren via rechtstreekse financiële steun, kosteloos advies en controle. Daarnaast investeerde de stad in marketing en (lokale) afzet en verwerking van de bioproducten, onder meer via biomaaltijden in kantines en ziekenhuizen.
Kwaliteit van mineraal water...
In München hebben deze inspanningen duidelijk hun vruchten afgeworpen. UIt de 1.200 microbiologische analyses en 200 maandelijkse chemische tests blijkt dat de kwaliteit van het kraantjeswater in de stad vergelijkbaar is met die van mineraal water. De inwoners van München en de twintig aangrenzende gemeenten verbruiken samen jaarlijks 110 miljoen kubieke liter water. Dit water is niet chemisch gezuiverd.
...voor minder geld
De kost van de hele operatie kwam voor de stad neer op ongeveer 0,01 euro per kubieke meter. Ter vergelijking: de zuiveringskost van water voor enkel het verwijderen van nitraten, werd in Frankrijk geschat op 0,03 euro per kubieke meter.
Wereldwaterdag
”Het past om op wereldwaterdag stil te staan bij de manier waarop wij onze maatschappij organiseren, de landbouwvorm waarvoor we kiezen, de manier waarop we het grondwater vervuilen en vervolgens moeten zuiveren, de kost die dat met zich meebrengt, de beperkte kennis die burgers hiervan hebben en de vermeende perceptie en dooddoener dat bio duur is”, zo concludeert Bioforum.