Startpagina Veeteelt

Veelbelovend onderzoek naar eendenkroos in voederbrokken

Eendenkroos is een potentiële bron van voedereiwitten, maar voorlopig werd er weinig onderzoek gedaan naar de stappen tussen de kweek en het voederen. Onderzoekers van Inagro en Ugent verdiepen zich daarom de komende maanden in de verschillende verwerkingsstappen. Onlangs testten ze of ze vers eendenkroos in een voederbrok kunnen persen.

Leestijd : 2 min

In het Vlaanderen-Circulair-project ‘Waardeketen eendenkroos’ werken de onderzoekers aan de verwerking van eendenkroos in voeder. Drie weken persten ze 2, 4 en 6% vers eendenkroos in een voederbrok. De drie recepten bleken alle een goeie stabiliteit te hebben. Dat is opmerkzaam, want vers eendenkroos bestaat voor 92% uit water. Bovendien wordt een brok doorgaans met veel minder natte ingrediënten geperst. Water kan je dus makkelijker in een voederbrok persen als het gebonden is in een plantje.

Onderzoekers van Inagro persten 2, 4 en 6% vers eendenkroos in een voederbrok. De drie recepten bleken alle een goeie stabiliteit te hebben.
Onderzoekers van Inagro persten 2, 4 en 6% vers eendenkroos in een voederbrok. De drie recepten bleken alle een goeie stabiliteit te hebben. - Inagro

Met maximaal 6% vers eendenkroos in de brok is de inbreng van nutriënten nog beperkt. Daarom voeren de onderzoekers in de toekomst tests uit met een hogere inmenging van nat eendenkroos, tot ze de technisch haalbare grens bereiken.

Meer kennis nodig over verwerkingsmogelijkheden

Op 9 april legden de onderzoekers van Inagro de resultaten van deze proef voor aan 13 onderzoekers en nutritionisten uit de voedersector. Daarna brainstormden de deelnemers over verschillende verwerkingsmethodes, zoals persen, fermenteren, drogen en mengen in brijvoeders.

Stakeholders in de sector geven aan dat ze nog meer informatie nodig hebben over de verwerkingsmogelijkheden voor ze eendenkroos werkelijk inmengen in hun voeders. Ondanks de beperkingen blijft er wel interesse in eendenkroos, want het gewas kan een lokaal en duurzaam alternatief zijn voor de huidige sojaschrootimport.

Meer info via Reindert Devlamynck via reindert.devlamynck@inagro.be.

Inagro

Lees ook in Veeteelt

Goed gefokte melkveevaarzen kalven tussen de 22 en 24 maanden af

Melkvee Het doel van een succesvolle jongveeopfok is om de eerste kalving te bereiken vanaf een leeftijd van 22 maanden, en dit met hetoog op gezondheid, hoge productie en lang leven. Er zijn talloze manieren waarop kalveren en vaarzen zeer succesvol grootgebracht kunnen worden. Nieuwe inzichten en hot topics hebben sommige courante adviezen de laatste jaren gewijzigd.
Meer artikelen bekijken