Even recapituleren: de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld bereikten enkele weken geleden en in het zicht van de verkiezingen een politiek akkoord over een nieuw mestactieplan (MAP6). Dat plan moet de nitraatvervuiling van de Vlaamse rivieren beter onder controle brengen. Om het akkoord nog tijdig goedgekeurd te krijgen in het parlement, werkte de meerderheid met een voorstel van decreet. Op die manier werd de procedure versneld. Maar dat was niet naar de zin van Groen en sp.a en van onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum. Zij drongen aan op adviezen van de Raad van State en van de betrokken adviesorganen.
Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans stemde toe. Die adviezen waren afgelopen week klaar. Ze bevatten wel enkele vragen om verduidelijking, maar geen fundamentele bezwaren. De meerderheid stuurde de tekst op een aantal zaken nog bij en ook vanuit de oppositie werden nog amendementen ingediend. Volgens de oppositie werden hun amendementen echter niet ernstig genomen door de meerderheid. "De manier waarop de meerderheid onze amendementen heeft afgewimpeld heeft kwaad bloed gezet. Er was gewoon onwil om daarover op een redelijke manier in discussie te gaan. Zelfs onze milde amendementen, waarin enkel verduidelijkingen werden gesuggereerd, werden zonder argumenten weggestemd. Dat is een brutale manier van aan politiek doen", zegt Bart Caron (Groen).
Dat is volgens Caron meteen ook de reden waarom de oppositie opnieuw op de rem is gaan staan. Gisteren/dinsdag werd in de commissie een tweede lezing aangevraagd, waardoor de stemming in commissie werd uitgesteld naar vandaag/woensdag. Tijdens de zitting van woensdag kon het decreet wel gestemd worden, maar kondigde Groen dan weer een reflectienota aan. Dat maakt dan weer dat het decreet ten vroegste in de week van 20 mei kan gestemd worden in de plenaire vergadering. Wanneer precies, moet nog beslist worden door het Uitgebreid Bureau. Wellicht wordt het dinsdag 21 of woensdag 22 mei.