Startpagina Actueel

Grootste insectenkwekerij ter wereld geopend

Protix heeft officieel de grootste insectenkwekerij ter wereld geopend in Bergen op Zoom, net over de grens in Nederland. Protix is een bedrijf dat insecten - met name de zwarte soldatenvlieg - produceert voor duurzame vetten en eiwitten in vee- en visvoer. Plantaardige reststromen uit de omgeving worden gebruikt als voer voor de insecten. De opening werd verricht door de Nederlandse koning Willem-Alexander.

Leestijd : 2 min

Protix is 10 jaar geleden opgericht en heeft zich toegelegd op het opschalen van het productieproces. In 2015 werd het bedrijf tijdens het prestigieuze World Economic forum uitgeroepen tot een van de meest veelbelovende technologiepioniers ter wereld. De nieuwe fabriek kostte ruim 35 miljoen euro en is veel groter dan de oorspronkelijke vestiging in Dongen, vlakbij Tilburg. Dezwarte soldatenvlieg bevat veel eiwit en de larven groeien snel. Binnen 2 weken zijn de larven in omvang vertienvoudigd en klaar voor de oogst.

De eiwitten en andere nutriënten van insecten zijn erg voedzaam; benadrukt Protix, en kunnen gevoerd worden aan dieren en dan vooral vissen en kippen. Op deze manier kunnen volgens het bedrijf niet-duurzame bronnen, zoals vismeel en soja, vervangen worden door een duurzaam alternatief. Tijdens het bezoek aan Protix ontmoette koning Willem-Alexander diverse experts, ondernemers en CEO’s uit de agrifoodwereld. De koning werd tijdens zijn bezoek vergezeld door landbouwminister Carola Schouten.

Het productieproces vindt plaats in een gecontroleerde omgeving en is sterk geautomatiseerd met sensor- en datasystemen, robots en klimaatbeheersing. Kees Aarts, oprichter en CEO van Protix: “Wij zijn zeer vereerd dat we Koning Willem-Alexander en minister Schouten hebben mogen ontvangen ter ere van de opening van de grootste insectenkwekerij ter wereld en ons tienjarig bestaan. Dit is natuurlijk een belangrijk moment voor Protix. Deze nieuwe productiefaciliteit staat echter ook symbool voor een heuse transformatie voor de hele insectenindustrie; de transitie van prototype naar volwassen en commerciële sector.”

Hij vertelt verder: “Wij zijn er trots op dat we in Nederland onze innovatie tot wasdom hebben kunnen brengen. Deze opening is voor ons de springplank om onze producten en technologie de grens over te brengen en ons leiderschap in deze nieuwe industrie overal ter wereld uit te bouwen. Een ‘ Global Technology with Local Impact’ past in onze visie om wereldwijd te streven naar een voedselsysteem in balans met de natuur. Het was daarnaast een fantastisch feest voor al onze klanten, teamleden en partners. Een echte herinnering voor het leven.”

De precieze productiecapaciteit wordt niet bekendgemaakt.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken