Startpagina Actueel

Granarolo en Valio betaalden in 2018 de beste melkprijs, Milcobel bijna hekkensluiter

Het Italiaanse Granarolo is net als voorgaande jaren met een melkprijs van ruim 38 euro per 100 kg standaardmelk, de koploper in de melkprijsvergelijking, opnieuw gevolgd door Valio. De Finse topcoöperatie Valio betaalt een hoge en zeer constante melkprijs uit aan de leden-melkcoöperaties. Milcobel behoorde met een prijs van 32,72 euro per 100 kg standaardmelk tot de mindere betalers.

Leestijd : 3 min

Dat blijkt uit de LTO Internationale Melkprijzenvergelijking. Gemiddeld lag de melkprijs op 34,23 euro, tegen 35,42 euro een jaar eerder. De prijs is gebaseerd op 4,2 procent vet, 3,4 procent eiwit, een kiemgetal van 24.999 per ml, een celgetal van 249.999 per ml en jaarleverantie van 1.000.000 kg. De prijzen zijn exclusief btw, af boerderij en inclusief nabetaling. Benadrukt moet worden dat het géén vergelijking is van de gemiddeld uitbetaalde melkprijzen. De gemiddeld door een zuivelonderneming uitbetaalde melkprijs is afhankelijk van de werkelijke samenstelling, kwaliteit, hoeveelheid etc. van de geleverde melk.

Niet alleen de melkprijs van 2018 is bijna gelijk aan vorig jaar, maar ook de maandelijkse melkprijzen variëren nauwelijks. Ondanks dat de Nederlandse melkprijzen meer dan gemiddeld zijn gedaald, blijft de melkprijs van FrieslandCampina in de top drie staan en staat Royal A- ware op nummer 5. Arla is gestegen naar de 4e plek. De prijsdaling van Arla (-2,7%) is beperkt door het besluit om de winst over 2018 niet deels te reserveren, maar volledig uit te keren aan de leden-melkveehouders. Hiertoe is besloten vanwege de droogte, waarmee de melkveehouders in 2018 werden geconfronteerd.

De melkprijzen van de Franse zuivelondernemingen zijn iets gestegen (Sodiaal, Danone, Lactalis) of zeer beperkt gedaald (Savencia), waardoor ze in de ranglijst fors hoger noteren dan vorig jaar. Door een geringe melkprijsdaling (-1,0%) is ook het Duitse Hochwald Milch eG in de ranglijst gestegen. Van de andere Duitse ondernemingen DMK Deutsches Milchkontor eG1 en Müller Leppersdorf daalden de melkprijzen duidelijk meer dan gemiddeld, namelijk met 7,7% en 6,9%.

Stegen de Ierse melkprijzen vorig jaar het meest, in 2018 daalden de prijzen van Dairygold, Glanbia en Kerry Agribusiness met 4,4-5,3% meer dan gemiddeld. De melkprijs van het Belgische Milcobel daalde met 8,5%.

Melkprijzen
Bron: LTO Melkprijzenvergelijking

Eerste halfjaar 2019

Het bericht van LTO gaat gepaard met een marktanalyse. In december kwam een einde aan de daling van de boterprijzen. In januari leefde de EU-botermarkt kortstondig op. In februari en maart echter verzwakte de markt weer als gevolg van een ruim aanbod in combinatie met een beperkte vraag. Na een tijdelijke stabilisering van de boternotering in april zorgden deze factoren vanaf medio mei opnieuw voor prijsdalingen. Sinds maart is het prijsniveau van boter uit de EU ruim onder het prijsniveau van de wereldmarkt komen te liggen, maar dedaling zorgde niet voor meer export.

De prijsnotering van mager melkpoeder nam in januari en februari dankzij een goede vraag verder toe. In rap tempo werd de EU-interventievoorraad nagenoeg volledig verkocht. De prijs stabiliseerde daarna in maart en april. Dankzij een verdere vraagontwikkeling vanuit de export ontstond er vanaf de tweede helft van april ruimte voor een opwaartse beweging in de prijs. In mei werd het niveau van 200 euro per 100 kg gepasseerd, waarna eind mei een geringe daling werd genoteerd.

De Europese prijzen van vol melkpoeder zaten in het eerste kwartaal van 2019 in de lift. Europees product profiteerde van minder aanbod uit Oceanië en Zuid-Amerika. Dit zorgde voor een vrij vast marktbeeld. Sinds maart zijn de prijzen enigszins gestabiliseerd rond de 300 euro per 100 kg. In tegenstelling tot de meeste voorgaande jaren ontwikkelt de melkprijs zich begin 2019 - net als in 2017 - relatief vrij stabiel.

Jan Cees Bron

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken