Startpagina Actueel

West-Vlaanderen stelt captatieverbod IJzerbekken in

Landbouwers mogen geen water meer oppompen uit de waterlopen van het IJzerbekken in West-Vlaanderen. Gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen heeft per politiebesluit een captatieverbod ingesteld. Eerder al werd in West-Vlaanderen al een captatieverbod voor de Zuidijzerpolder ingesteld. Het waterpeil van de IJzer is gezakt tot onder 2 meter 80 en dat is te laag, met bovendien warmer weer en dus meer verdamping op komst.

Leestijd : 1 min

Er zijn 27 West-Vlaamse gemeenten met waterlopen die tot het IJzerbekken behoren. De de gouverneur waarschuwt dat de politie op naleving van het oppompverbod zal controleren. Vorig jaar stelde de provincie vast dat het captatieverbod relatief vaak niet is nageleefd. Landbouwers mogen geen water meer oppompen om te irrigeren, maar mogen wel dieren water uit de IJzer laten drinken, of kleine hoeveelheden water gebruiken als aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.

Het IJzerbekken is met haar 100.000 hectare veel kleiner dan andere stroomgebieden en daardoor sterk afhankelijk van lokale neerslag. Als er geen captatieverbod wordt ingesteld, zal dit volgens de provincie het ecologisch systeem en het natuurgebied De Blankaart aantasten. Om de gevolgen voor de akkerbouw te bekerken, is er een aanbod van alternatieve waterbronnen. De private put De Kluiten in Oudenburg wordt opengesteld. Aan waterbedrijf Aquafin is gevraagd de rioolwaterzuiveringsinstallaties in de regio opnieuw open te stellen.

Er is in West-Vlaanderen een sterke concentratie van waterbehoeftige aardappel- en groenteteelt. De droogtes van de voorbije jaren leidden ertoe dat landbouwers en provincie grote investeringen hebben gedaan in bijkomende waterspaarbekkens- en buffers.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken