Startpagina Actueel

Eerste nakomelingen voor uitgezette wilde hamsters in Tongeren

De wilde hamsters die in Widooie bij Tongeren werden uitgezet, hebben hun eerste nakomelingen voortgebracht, zo schrijft Het Belang van Limburg. "De komende jaren wordt het leefgebied nog uitgebreid. Het gaat positief, maar we moeten blijven werken om een veilige populatie te krijgen", zegt An Digneffe, directeur van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren..

Leestijd : 2 min

In Widooie bij Tongeren werd in juni een groep 26 wilde hamsters uitgezet in het akkerland, hun natuurlijke habitat. Later volgden nog een twintigtal hamsters.

Uit camerabeelden blijkt nu dat er jonge hamsters geboren zijn. Drie van de gezenderde vrouwtjes hebben minimaal 2 jongen. DNA-stalen moeten volgend jaar aantonen of de jongen verwant zijn aan de uitgezette of de wilde mannetjes. De wilde hamster is al jaren een bedreigde diersoort. Enkel op bepaalde plekken in Vlaams-Brabant en Limburg werden nog enkele exemplaren gesignaleerd. De wilde hamster is een ‘paraplusoort’: het voortbestaan ervan heeft ook een effect op onderliggende soorten, wat bijdraagt aan een rijkere biodiversiteit. De komende jaren zal het leefgebied uitgebreid worden. "Voorlopig ligt het gebied op de grens van Tongeren en Heers. We hebben een kerngebied afgebakend waar prioritair op ingezet wordt, want we zijn er zeker van dat er nog in Widooie zitten", aldus Digneffe. "De dieren zijn ook afhankelijk van de natuur, bijvoorbeeld wanneer hun burcht onderloopt met water. De populatie kan zo'n stressituaties nog niet aan."

De actie kadert in het Soortenbeschermingsprogramma Hamster dat eind 2015 werd vastgesteld. Bedoeling van de uitzetting is het verdwijnen van de soort in Vlaanderen een halt toe te roepen. Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren zorgt voor de inrichting van het terrein, het Agentschap Natuur en Bos zet de hamsters uit, en Hogeschool PXL voert het onderzoek.

Belga

Lees ook in Actueel

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken