Vlaamse zwerfvuilcijfers krijgen een tussentijdse evaluatie

Landbouworganisaties pleiten al langer voor de invoering van statiegeld.
Landbouworganisaties pleiten al langer voor de invoering van statiegeld. - Foto: LBL

Vandenberghe pleit al langer voor de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen om het zwerfvuilprobleem in Vlaanderen aan te pakken. Maar de vorige Vlaamse regering hield de boot af. In het moeizaam tot stand gekomen verpakkingsplan is er enkel sprake van de invoering van statiegeld (of een veralgemeend beloningssysteem) als de sector in 2023 de vooropgestelde doelstellingen niet haalt. De nieuwe minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) herhaalde woensdag in het Vlaams Parlement wat er in dat verpakkingsplan is afgesproken. Zij wil dat plan "nauw opvolgen".

Toch wil de minister naar eigen zeggen niet wachten tot 2023 en in tussentijd niets doen. "Ik ga zeer geregeld de sector bij mij roepen", aldus Demir. De N-VA-minister is ook bereid om in 2020 een tussentijdse evaluatie uit te voeren. "Dan kunnen we een grondig debat voeren. Waar staan we nu en wat kunnen we tussentijds doen? Het lijkt me nuttig om dan het debat grondig te voeren en niet te wachten tot 2023", aldus Demir. Steve Vandenberghe (sp.a) reageert tevreden op de beloofde tussentijdse evaluatie in 2020.

"Ik hoop dat als uit die cijfers blijkt dat we er niet geraken, dat u (minister Demir, red.) dan in de regering uw gewicht in de schaal legt om ervoor te zorgen dat er stappen worden ondernomen", aldus Vandenberghe. Volgens de sp.a'er zijn de voorlopige cijfers alvast niet zo rooskleurig. "Volgens het verpakkingsplan moet er in 2022 20 procent minder zwerfvuil zijn dan in 2013. Maar de voorlopige resultaten zijn bedroevend. Zo was er voor 2017 sprake van een toename van 13 procent tegenover 2013." Vandenberghe hoopt dat de tussentijdse evaluatie mogelijk toch kan leiden tot een "vroegtijdige invoering van statiegeld".

Belga

Meest recent

Meest recent