Vlaanderen telt nu ongeveer 1,3 miljoen runderen, 5,8 miljoen varkens en 34 miljoen kippen. De totale oppervlakte landbouwgrond bedraagt ongeveer 600.000 hectare, waarvan ongeveer twee derde voor de veehouderij.
In bos of natuurgebied
Als ook de import van soja en ander veevoeder in rekening wordt gebracht, bedraagt het totale ruimtebeslag zelfs 850.000 hectare. Wat als de veestapel in Vlaanderen met 30 procent wordt verminderd? Dan komt er 255.000 hectare land vrij, waarvan de helft in eigen land, berekende Keulemans.
Hij pleit ervoor die oppervlakte om te zetten in bos of natuurgebied. “
Dat is niet alleen een belangrijke maatregel om koolstof op te slaan, maar zou in onze dichtbevolkte regio ook ons welzijn ten goede komen én de overbemestingsproblematiek verminderen.” Daarnaast is de afbouw van de veestapel ook goed voor de broeikasgasuitstoot.
De uitstoot als gevolg van mestopslag en bemesting en het methaan dat vrijkomt bij de vertering van herkauwers, zijn samen goed voor bijna 5 procent van de totale uitstoot in Vlaanderen.
Daarnaast is de veeteelt de belangrijkste bron van ammoniak. Dat leidt tot de vorming van fijn stof en tast de biodiversiteit aan. Een afbouw van de veestapel met 30 procent zou volgens Keulemans zowel de uitstoot van methaan als van ammoniak evenredig doen dalen.
De Leuvense landbouwexpert rekende ook een aantal meer verregaande scenario's door. Wanneer we bijvoorbeeld enkel nog dieren voor eigen consumptie zouden houden én die zonder geïmporteerde soja zouden willen voeden, zou bijna 230.000 hectare land vrijkomen. Maar dan enkel in het buitenland, want in Vlaanderen zou net meer grond nodig zijn om de soja te vervangen.
Reactie Boerenbond
Boerenbond erkent dat de afbouw van de veestapel de milieu-impact zal verminderen, zegt woordvoerder Vanessa Saenen in EOS. “Maar voor ons is een reductie van de uitstoot de kern van de zaak en dat mag niet verengd worden tot louter een reductie van het aantal dieren. We focussen ons beter op manieren om via techniek, innovatie en verder onderzoek de uitstoot te verminderen.” Boerenbond wijst er ook op dat een afname van de veestapel met 30 procent zou overeenkomen met een verlies van ongeveer 4.500 voltijdse jobs.