B
Herbiciden minderen voor het milieu
Nieuwe methoden ontwikkelen
De moeilijkheid volgens Collard is de arbeid. De werknemers prefereren braak land dat hard en proper is, boven een bodem die bewerkt is en gemakkelijk modderig wordt. “Nu stoppen we met ploegen en bewerken van de rijen vanaf midden augustus. We laten de onkruiden en het gras ontwikkelen en daarom zien we in oktober nog rijen met gras en onkruid. Ik wil benadrukken dat de werknemers zoeken naar voldoening in hun werk. In het begin waren we bezorgd, maar na enkele moeilijke jaren toen we onze weg nog zochten, weten ze dat we onze methoden beheersen en het onkruid bestrijden. We hebben de herbiciden nu compleet uitgefaseerd, wat een enorme vooruitgang is”
In het bedrijf is arbeid de hoogste kost. 80% van de kosten is gerelateerd aan arbeid. “Dan gaat het van werkgeversbijdrage tot salarissen en veiligheidskledij.” Doorheen het jaar wordt vooral lokale arbeid ingezet. Omdat de percelen manueel moeten worden geoogst, is er tijdens de oogsttijd wel extra mankracht nodig. “We werken samen met organisaties die seizoensarbeiders aanbrengen, bijvoorbeeld uit Polen of Bulgarije. Ze komen vooral uit Oost-Europa.”
Ook minderen met gewasbescherming
Toch vonden ze dat ze meer moesten doen en zo startten ze in 2008-2009 met na te denken over hoe te minderen in gewasbeschermingsmiddelen. Daarom wilden ze onderzoeken hoe de gewasbeschermingsmiddelen te doseren. “We bekeken dat in het lab en op onze proefveldjes. We weten dat er geen lineair verband is tussen dosis en efficiëntie van de gewasbeschermingsmiddelen. Het is mogelijk om de dosis te verkleinen en geen proportionele afname te hebben in efficiëntie.”
Zo zagen ze dat de dosis tot de helft gereduceerd kon worden en het product toch nog voor 90% efficiënt zou zijn. “We hebben een proef gedaan in een wijngaard in 2008 en deden verder in 2009. We zagen dat er minder valse meeldauw was. Vanaf toen trokken we de toepassing met de reductie van dosis van gewasbeschermingsmiddelen op alle wijngaarden door.” Alleen in 2016, toen het weer zo slecht was dat er veel meeldauw was, waren ze genoodzaakt de volle dosis te gebruiken.
Soms niet, soms wel toepassen
Seksuele verwarring en glyfosaat
Er zijn heel wat mogelijkheden om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren. “Toen we insecticiden uitsloten beschermden we onze wijngaarden met een methode die gebaseerd is op feromonen die voor seksuele verwarring zorgen tussen de insecten.”
Of ze nog meer kunnen doen, dat blijft een vraag. Soms lijkt een technische oplossing niet mogelijk. “Wanneer we een zieke wijnstok moeten ontwortelen en eruit trekken, moeten we dat doen als een tandarts en heel de wortel verwijderen. Het wortelsysteem moet gedood worden om het verspreiden van de virussen te vermijden. Om dat te doen hebben we geen andere keuze dan glyfosaat te gebruiken. Glyfosaat heeft een impact op de duurzaamheid van de teelten, maar dit doen we slechts op heel kleine oppervlakte bij wijnstokken die ziek zijn. In totaal gaat het om 5 tot 6 ha van de 300 ha per jaar.”
‘Zero pesticides’ niet realistisch
Het Taittinger Champagnehuis kent een rijke geschiedenis. De percelen werden in 1934 door Pierre Taittinger aangekocht op het domein Forest-Fourneaux. Momenteel is het nog steeds in het bezit van de familie Taittinger. In de jaren 1950 breidde onder leiding van François en Jean Taittinger het Champagnehuis de wijngaard uit en kwam er in 1955 110 hectare bij. Deze werden voornamelijk beplant met Chardonnay om de stijl van de Taittinger-wijnen te verzekeren. In de jaren 60 plantte Claude Taittinger nog eens 140 hectare extra in 5 jaar tijd. Het domein van Taittinger beslaat momenteel 288 hectare en strekt zich uit langs de Marne tussen de 'Côte des Blancs', de 'Vallée de la Marne' en de 'Montagne de Reims'. Er is ook 80 hectare in de Aube, gelegen in Loches-sur-Ource. De percelen zijn beplant met 37% Chardonnay, 48% Pinot Noir en 15% Pinot Meunier, verdeeld over 37 verschillende ‘crus’ die tot de beste van de Champagne-benamingen behoren.
Het Taittinger Champagnehuis heeft ook Chardonnay wijnstokken geplant in het hart van de 'Côte des Blancs' in 5 terroirs die de Grands Crus produceren van deze druif.
Het Taittinger domein produceert ongeveer 45% van de druiven die het nodig heeft. Taittinger koopt de rest van de druiven of haalt zorgvuldig geselecteerde wijnen van partnerwijngaarden, gebaseerd op een lange termijn engagement en gedeelde visie.
Chardonnay is het perfecte druivenras om in de kelder te bewaren. De geproduceerde wijn is delicaat en verfijnd en wordt vaak omschreven als een lichte wijn. Pinot noir wordt gebruikt om structuur aan de wijn aan te brengen bij het mengen van champagne. Het voegt body toe, wat resulteert in een wijn die sterk en aromatisch is. Pinot Meunier is een robuuste wijnstok en is vorstbestendiger dan de andere twee rassen. Het is bijzonder geschikt voor klei- of zandgronden. De druiven geven de wijn een zacht en fruitig karakter.