Startpagina Actueel

Onverdoofd slachten: Erediensten vragen beleid te verzoenen met godsdienstvrijheid

De vertegenwoordigers van de erkende christelijke erediensten, onder hen ook kardinaal Jozef De Kesel, vroegen gisterenavond respect voor het fundamentele recht op godsdienstvrijheid, nu in beide landsdelen gedebatteerd wordt over het onverdoofd slachten.

Leestijd : 1 min

In Vlaanderen heeft de politieke meerderheid een voorstel van decreet klaar rond onverdoofd slachten. Dat wordt nog voor het reces in het parlement behandeld, om een verbod vanaf 1 januari 2019 mogelijk te maken.

Het Waalse parlement heeft vorige week in de commissie Leefmilieu gestemd voor een verbod op ritueel onverdoofd slachten vanaf 1 september 2019.

In een gezamenlijk persbericht stellen de vertegenwoordigers van de erkende christelijke erediensten in België donderdagavond dat de kritiek op onverdoofd slachten "geen dekmantel mag vormen voor een discours van misprijzen voor de levenswijze en spijswetten van onze joodse en islamitische medeburgers".

Ze wijzen er ook op dat er naast het ritueel slachten "nog heel wat andere problematische punten zijn in de voedingsindustrie en de vleesverwerkende nijverheid die, gezien de schaal ervan, minstens evenveel prioriteit verdienen".

"Wij vragen dat politici en beleidsmakers de verzuchtingen van de betrokken erediensten ernstig nemen en procedures uitwerken die hygiëne, volksgezondheid en dierenwelzijn zo goed mogelijk verzoenen met het fundamentele recht op godsdienstvrijheid", zo besluiten de vertegenwoordigers.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken