Startpagina Actueel

Topprijzen op varkensveiling Sint-Niklaas

Op zondag 7 mei organiseerde het varkensstamboek van Oost-Vlaanderen naar aloude traditie haar interprovinciale prijskamp op de opendeurdag van de afdeling Biotechnische & Sport van de Broederscholen te Sint-Niklaas.

Leestijd : 4 min

Het moet gezegd dat erevoorzitter Karel Verstraeten en z’n team er terug een sfeervol evenement van gemaakt hebben. Zo kwamen Schoonste Boerin Mieke Verniest (zelf varkenshoudster) en volksvertegenwoordiger Jos De Meyer langs om de organisatie een hart onder de riem te steken. Dankzij de organisatie van een scholenjury was er ook intense interesse bij het jongere publiek. Hierbij moesten de leerlingen van de landbouwscholen van Sint-Niklaas en Geel de rangschikking van de beren door de officiële jury zo goed mogelijk voorspellen.

Eerste reeks

In de eerste reeks met stressnegatieve beren werden er twee types gedemonstreerd. Aan de ene kant geblokte beren met een zware conformatie, maar iets korter en malser; en anderzijds lange droge beren met meer ras die iets vlotter waren in de bewegingen. Zo koos de jury ervoor om deze laatste te primeren, omdat men vanuit het stamboek (VPF), met de huidige marktevoluties, daar toch meer toekomst in ziet. Zo was het Vid van Venetie van Tony Delcroix uit Kalmthout die de eerste prijs behaalde, vóór Vural van Peter Relaes uit Sint-Gillis-Waas. Aangezien er maar één reeks stressnegatieve beren was, werden deze beren dan ook respectievelijk kampioen en reservekampioen bij dit onderdeel van de Piétrainprijskamp.

Tweede reeks

In de tweede reeks kwamen de oudste stresspositieve beren aan bod. Hier was er met Vidar van de Janshoek één duidelijk kopnummer. Deze beer gefokt door Neel & Jan Gorssen uit Kaulille etaleerde meteen hoe we de klassieke Piétrain graag zien: een harmonieuze bespiering met voldoende lengte en vlotte bewegingen. In combinatie met een typische uitstraling gaf deze beer ook een heel krachtige indruk.

Derde reeks

In de derde reeks had de jury het veel moeilijker om tot een besluit te komen. Hier waren er opnieuw vertegenwoordigers van twee uitgesproken types. Aan de ene kant waren er de beren Vista van de Sluizenweg, van Arnould Peters uit Millen, en Vilko van de Blomberg, van Christophe Vancompernolle uit Pittem, die enorm bespierd waren. Aan de andere kant was er Vangelis van Venetie, van Tony Delcroix, die imponeerde met z’n moderne lengte, stokmaat en droge bespiering. Na de nodige discussie oordeelde de jury dat Vilko op één, Vista op twee en Vangelis op plaats drie gezet werden, maar dat het makkelijk andersom had gekund.

Andere reeksen

In reeks vier werd met Vu ter Holand, van Mieke Devenijns uit Nukerke, opnieuw een droog bespierde beer met een uitzonderlijk mooi afgewerkte ham op kop gezet. Reeks vijf ging opnieuw naar een fokproduct van Christophe Vancompernolle met Vilano van de Blomberg. Deze beer imponeerde met z’n geweldig diepe en mooi afgelijnde carré, met een zwaar bespierde ham- en schouderpartij. In de laatste reeks met de jongste beren was het Vaniro van fokker Luk Vermeiren uit Rijkevorsel die met een geweldig mooi bespierde voorhand het laken naar zich toe trok.

Kampioenschap

De bovenstaande reekswinnaars van de stresspositieve Piétrains werden tenslotte opgedeeld volgens leeftijd. Bij de beren ouder dan 9 maand was het Vidar van de Janshoek die zonder discussie uitgeroepen werd tot kampioen doordat hij gewoonweg completer was dan z’n tegenstanders. Vu ter Holand haalde het van Vilko van de Blomberg voor het reservekampioenschap op basis van zijn vlottere gang.

Bij de jonge beren was het Vilano van de Blomberg die het haalde voor Vaniro, die reservekampioen werd. Daarna kwamen de kampioen van de oude en jonge beren tegen elkaar uit om het Vlaams kampioenschap te beslechten. Hier werd resoluut gekozen voor Vidar van de Janshoek.

Veiling

Aansluitend werden er 17 beren per opbod aangeboden op de veiling. Met een gemiddelde prijs van 1.673 EUR konden de fokkers tevreden naar huis trekken. Zoals verwacht waren er een paar uitschieters voor de eerste prijzen van de prijskamp. Het hoogste bod kwam er voor de beer die Vlaams Kampioen werd: Vidar van de Janshoek. Met een bod van maar liefst 4.000 EUR mocht deze beer verhuizen naar het KI-centrum van Erwin Daelman uit Sint-Gillis-Waas. Hetzelfde centrum kocht daarnaast ook reekswinnaar Vilko van de Blomberg voor 1.500 EUR.

Voor de derde prijs uit dezelfde reeks, Vangelis van Venetie, waren er duidelijk twee gegadigden die uiteindelijk de prijs op 3.800 EUR brachten. Hier was het een bekende zeugenhouder uit de Kempen die met het dier naar huis mocht gaan. Diezelfde zeugenhouder kocht ook nog de kampioen van de jonge beren, Vilano van de Blomberg, voor 1.800 EUR. Erevoorzitter Karel Verstraeten uit Bazel kon zich, zoals verwacht, niet onbetuigd laten, en kocht voor 2.100 EUR de reservekampioen van de jonge beren, Vu ter Holand, voor zijn KI-station. Voorts kocht ook nog KI Bevel twee beren, waaronder Vaniro, de vice-kampioen van de jonge Piétrainberen.

Jürgen Depuydt

foto’s Alfons Maes

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken