Startpagina Actueel

Europese melkleveringen stijgen

Na een uitzonderlijke vertraging in het vierde trimester van 2016, kent de melkproductie in Europa in de eerste maanden van dit jaar een uitgesproken groei als gevolg van uiteenlopende evoluties in de Europese lidstaten.

Leestijd : 2 min

In Duitsland blijft de melkproductie in het eerste trimester van dit jaar afnemen (-3 %), dit niettegenstaande de goede stijging van de melkprijs tot 310 euro/1.000 liter.

Ook in de Scandinavische landen blijft de melkproductie afnemen dit jaar.

In het Verenigd Koninkrijk herstelt de melkproductie progressief, nadat ze in het laatste trimester van vorig jaar sterk was gedaald. Ze lag 2 % lager dan in de winter van 2016, maar zou nu terug toenemen onder invloed van een prijs die terug aantrekkelijk is geworden (318 euro/1.000 liter in februari) en ook als gevolg van een stabiel gebleven melkveestapel.

In Ierland bleef de melkproductie gedurende de eerste twee maanden van het jaar nog lager, maar toch zou ze nu ook gaan stijgen, dankzij een groei van de veestapel, een stimulerende prijs (345 euro/1.000 liter) en gunstige weersomstandigheden.

Nederland kent daarentegen een evolutie die tegengesteld is aan deze van de andere lidstaten. Dat is toe te schrijven aan het in werking stellen van een overheidsplan dat een inkrimping van de veestapel tot doel heeft om te kunnen voldoen aan de normen van het nationale fosfaat emissieplan. In het kader van dat plan moet de melkveestapel tussen januari en december van dit jaar met 9 % of 160.000 melkkoeien verlaagd worden. Als dat niet gebeurt dreigt het land zijn derogatie op de nitraatrichtlijn te verliezen. Een 500-tal melkveehouders hebben reeds een aanvraag ingediend voor steun voor stopzetting van de melkproductie, waardoor 31.500 melkkoeien zouden verdwijnen. Dat zal een daling van de melkproductie tot gevolg hebben, maar anderzijds ook wegen op de markt van de reforme koeien.

In Polen kent de melkproductie sedert februari een spectaculaire toename (+ 9 %), nadat ze gedurende de voorbije herfst stabiel was gebleven. Het dynamisme van de melkproductie berust op een groeiende melkveestapel (+ 1 %) en een zeer aantrekkelijke prijs (meer dan 300 euro/1.000 liter).

Globaal gezien lag de melkproductie in Europa in februari nog slechts 1 % onder deze van februari 2016 en 4,5 % boven deze van twee jaar voordien. En men verwacht dat ze in maart het niveau van maart 2016 zal overschreden hebben.

Nadat de melkleveringen tijdens de voorbije winter 1 tot 1,5 % beneden het niveau van de vorige winter lagen, zou de Europese productie tijdens de lente van dit jaar lichtjes hoger liggen dan in de lente van vorig jaar (+ 0,5 %) en dit niettegenstaande de melkprijs op Europees niveau (EU-28) wellicht zal stagneren.

Naar Tendances Lait et Viande (Idele)

Lees ook in Actueel

Blusschuim is mogelijke bodemverontreiniger

Veeteelt Een melkveebedrijf in de Antwerpse gemeente Stabroek werd beperkingen opgelegd nadat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen concentraties PFAS aantrof in het vlees. Er zouden nog 4 andere risicobedrijven zijn.
Meer artikelen bekijken