Startpagina Actueel

Biologische landbouw blijft gestaag groeien

Met de eerste Trefdag Biologische Landbouw “1.000 ha bio gezocht” en een actieplan legden de provincie West-Vlaanderen en Inagro in 2015 al de basis voor een nieuwe dynamiek in de sector. De voorbije vijf jaar groeide het areaal biologische landbouw in Vlaanderen met 60 %, tot ongeveer 8.000 ha.

Leestijd : 2 min

In 2015 analyseerden de Provincie West-Vlaanderen en Inagro de cijfers van het biologische landbouwareaal in Vlaanderen. Daaruit bleek dat die nauwelijks evolueerden en sterk achterbleven ten opzichte van het Europese gemiddelde. “Door verschillende stakeholders samen rond de tafel te brengen, wilden we een grondige analyse maken van die geringe groei, maar ook een actieplan opstellen voor de biologische landbouwsector. Zo was de eerste Trefdag Biologische Landbouw in 2016 een feit”, vertelde Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw en Visserij.

De baseline van die eerste trefdag, “GEZOCHT! 1.000 ha bio”, sloeg duidelijk aan. Het Vlaamse bio-areaal groeide van ongeveer 5.000 ha in 2015 tot ruim 8.000 ha in 2019. In de melkveehouderij was er sprake van een omschakelgolf. Een vijftiental melkveehouders schakelden in 2016 gelijktijdig om en zorgden voor een verdubbeling van de biologische melkplas in Vlaanderen. In de biologische akkerbouw- en groenteteelt verliep de evolutie wat trager, maar intussen is de ontwikkeling minstens even groot. “Doordat bedrijven gespreid instapten en gefaseerd omschakelen, is de groei minder zichtbaar in de statistieken”, klinkt het bij Inagro.

Structureel partnership

In navolging van de succesvolle eerste en tweede Trefdag Biologische Landbouw organiseerden de Provincie West-Vlaanderen en Inagro op 4 maart 2020 een derde editie. “Enerzijds willen we akkerbouwers en groentetelers met interesse in biologische landbouw een forum bieden om kennis te maken met de sector”, stelde gedeputeerde Bart Naeyaert. “Anderzijds geven we een signaal aan de handel, de verwerkende industrie en de retail dat de biologische akkerbouw en groenteteelt in (West-)Vlaanderen een volwassen sector is die klaar staat voor een structureel partnerschap.”

Dat bevestigde Luc Van Bellegem van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in zijn presentatie tijdens de trefdag. De voorbije tien jaar steeg de consumptie van biologische voeding jaarlijks gemiddeld met 12 %. “Opvallend is dat die groei en de absolute consumptie veel sterker zijn in Wallonië (70 euro per capita) dan in Vlaanderen (30 euro per capita).”

Biologische groenten en aardappelen hadden in België een marktaandeel van respectievelijk 9 en 6,5 % in 2018. Emilie Sion, sourcing manager bio bij Delhaize, legde nog sterkere cijfers voor. 17 % van de verkochte groenten in de afdeling vers van Delhaize was in 2019 van biologische oorsprong. Delhaize wil dat aandeel in komende jaren fors zien groeien met bij voorkeur producten van Belgische origine.

Inagro

Lees ook in Actueel

Klimaatneutrale landbouw komt steeds een stapje dichterbij

Klimaat Op de proefboerderij Transfarm van de KU Leuven in Lovenjoel werden diverse nieuwe technieken voorgesteld die landbouwers zullen klaarstomen naar een klimaatneutraal 2050. De KU Leuven werkt hiervoor nauw samen met Boerenbond in het Europese project HyperFarm.
Meer artikelen bekijken