Startpagina Veeteelt

Vanden Avenne, Leievoeders doneren wegwerpoveralls aan ziekenhuizen

Veevoederfirma’s Vanden Avenne en Leievoeders doneren vele honderden wegwerpoveralls aan een ziekenhuis vlakbij hun site. “We hebben ze over”, legt CEO Thomas Vanden Avenne uit, “omdat onze mensen nu toch nergens de stal in mogen.” Ondertussen organiseren de bedrijven langs de Leie zich om hun fabrieken draaiende te houden.

Leestijd : 2 min

“Het ziekenhuis belde”, aldus Vanden Avenne, doelende op het OLV van Lourdes ziekenhuis in Waregem. “Dan zeg je geen nee. We moeten nu allemaal ons steentje bijdragen.” De dozen zijn inmiddels bezorgd. Voor de ingang van het ziekenhuis welteverstaan, want naar binnen kan beter even niet. Leievoeders stapte meteen mee toen het hoorde van het initiatief. “Ze komen eraan”, aldus directeur Rik Vandeputte.

Ze roepen andere veevoederbedrijven in de sector op hetzelfde te doen. “Als je wegwerpoveralls over hebt – bel een ziekenhuis en vraag of ze het kunnen gebruiken”, aldus Vanden Avenne.

Fabrieken organiseren zich

De fabriek van Vanden Avenne stelt zich in op een hoge ziekte-uitval. Een noodplan voorziet in de inzet van bedienden in de fabriek. Ook Leievoeders buigt zich over de vraag. “Nu is de uitval 10%. Dat moet geen 30% worden”, aldus Vandeputte. “In dat geval wordt het moeilijker. Ik hoop dat de overheid dat begrijpt en daarop voorsorteert. De verzorgende beroepen krijgen nu terecht heel veel aandacht, maar vergeet ons niet…” De Franse regering stuurde een brief om landbouw en bedrijven en arbeiders in de voedingsketen een hart onder de riem te steken, merkt hij op. “Een mooi initiatief, dat best navolging verdient.”

De uitval bestaat niet alleen uit zieke arbeiders, maar ook mensen die thuis blijven vanwege lichte klachten, of ziekte bij een ander gezinslid. Quarantaine, voorzichtigheid, het is wat elke overheid in België nu eist. “Gelukkig is ons kantoor gecompartimenteerd”, zegt Thomas Vanden Avenne. “We moeten vaak de deurhendels ontsmetten, maar ik denk dat als je één grote ruimte hebt waar iedereen zit, het lastiger is.”

De refter werd bij beide firma’s aangepast om voldoende afstand tussen mensen mogelijk te maken. Bij Vanden Avenne is het nu zelfs 4 meter.

Grondstoffensector

De levering van basisgrondstoffen loopt door, melden de bedrijven. Maar: aminozuren komen vaak uit China en Frankrijk. “Daar voorzie ik wel een probleem met levering”, aldus Vanden Avenne.

Jan Cees Bron

Lees ook in Veeteelt

Goed gefokte melkveevaarzen kalven tussen de 22 en 24 maanden af

Melkvee Het doel van een succesvolle jongveeopfok is om de eerste kalving te bereiken vanaf een leeftijd van 22 maanden, en dit met hetoog op gezondheid, hoge productie en lang leven. Er zijn talloze manieren waarop kalveren en vaarzen zeer succesvol grootgebracht kunnen worden. Nieuwe inzichten en hot topics hebben sommige courante adviezen de laatste jaren gewijzigd.
Meer artikelen bekijken