Startpagina Actueel

Hoevewinkels zien aantal klanten stijgen

Onze land- en tuinbouwers blijven in de weer om ons van vers en gezond voedsel te voorzien. Ferm en het Steunpunt Korte Keten roepen op om vooral voedsel van hier te consumeren en zo onze land- en tuinbouwbedrijven te steunen. Het aantal klanten dat de weg naar de hoevewinkel vindt, neemt nu snel toe.

Leestijd : 2 min

Alle hoevewinkels die voedsel verkopen mogen in deze crisistijd openblijven omwille van hun essentiële taak als voedingswinkel.

Ze volgen uiteraard ook alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen en worden hierbij ondersteund door het Steunpunt Korte Keten.

Ann Detelder van het Steunpunt Korte Keten: “ Onze Korte Keten-producenten hebben het nu drukker dan anders. De consument vindt het comfortabeler en veiliger om zich niet ver te moeten verplaatsen of lang aan te schuiven in een supermarkt.

Aan de hoevewinkels staan geen wachtrijen, wat social distancing makkelijker maakt.”

Steeds meer Korte Keten -producenten leveren ook aan huis. Vooral om oudere of zieke klanten te helpen of mensen die zich niet meer durven of kunnen verplaatsen.

Ook daar volgen ze alle richtlijnen, zoals levering op de stoep en afstand bewaren. De boerin of boer die nog niet aan hoeveverkoop doet, mag ook producten aan huis verkopen.

Ann Detelder: “ Dat is toegelaten voor eigen primaire producten. Met uitzondering van hoeveverwerking waarvoor andere regels gelden.”

Nu alle markten verboden zijn, behalve de meest essentiële voedingskramen, vraagt het Steunpunt Korte Keten de gemeentebesturen om voedselmarkten op eigen grondgebied te organiseren.

Zo vindt de consument nog een extra verkooppunt om dichtbij vers voedsel aan te kopen. Belangrijk in de strijd tegen de verspreiding van het Coronavirus.

Het Steunpunt zet alle zeilen bij om te analyseren welke gemeenten hiervoor in aanmerking komen, volgens inwonersaantal per oppervlakte aanwezige voedingswinkels.

“ We beschikken over heel wat ervaring en expertise met het organiseren van boerenmarkten en stellen deze graag ter beschikking van de gemeenten,”,luidt het.

Het netwerk Ferm verenigt ook 7.800 land- en tuinbouwvrouwen en roept, samen met het Steunpunt Korte Keten, op om vooral in eigen land geproduceerd voedsel te kopen. De agrarische sector verdient vandaag alle steun.

De consument begint de voordelen te waarderen van lokale voedselproductie en rechtstreekse verkoop en blijkt bereid om er een eerlijke prijs voor te betalen.

Voor de toekomst van de Korte Ketensector is het cruciaal dat het aantal consumenten blijft toenemen.

Vlaanderen telt ongeveer 3.000 hoeveproducenten. De consument vindt een overzicht van hoevewinkels in de buurt op www.rechtvanbijdeboer.be

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken