Startpagina Actueel

Warmtekrachtkoppeling bij tuinders bespaarde vorig jaar zo'n 300.000 ton CO2

Warmtekrachtkoppeling (WKK), waarbij tuinbouwers met gasturbines zowel warmte, CO2 en elektriciteit produceren, heeft de sector vorig jaar naar schatting zo'n 300.000 ton aan CO2-uitstoot doen besparen. Zo melden WKK-koepel COGEN Vlaanderen het Kenniscentrum Energie van de Thomas More Hogeschool. De sector zet WKK tegenwoordig ook in om het net te balanceren nu veeleer grillige hernieuwbare energie steeds populairder wordt. Woensdag vond een studiedag plaats over de technologie.

De tuinbouw was vroeger aangewezen op stookolie, maar is nu quasi volledig overgeschakeld op aardgas. Sommigen gebruiken ook afvalhout, mest of biomassa als brandstof. In combinatie met warmtekrachtkoppeling wordt de brandstof nog efficiënter ingezet.

Nu wordt WKK ook al gebruikt voor het balanceren van het net. Zon en wind zijn grillige energiebronnen, terwijl 115 tuinders momenteel gezamenlijk voor zo'n 250 MW aan productie-installaties hebben staan, goed voor het vermogen van een kleine...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Weerstations helpen boer én natuur vooruit

Akkerbouw Op 12 mei werd bij landbouwer Geert Robijns in Bierbeek het eerste van 10 nieuwe weerstations in het Nationaal Park Brabantse Wouden officieel in gebruik genomen. Minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns kwam het eerste station persoonlijk inhuldigen. Het project toont hoe landbouw en natuur elkaar kunnen versterken, met concrete voordelen voor beide.
Meer artikelen bekijken