Startpagina Akkerbouw

Phytofar: België koploper duurzaam gebruik gewasbescherming

Phytofar denkt niet dat het aantal gewasbeschermingsmiddelen met 50% kan worden teruggebracht in de komende 10 jaar, zoals de Europese Commissie wil. Het zal bovendien het productiemodel niet verduurzamen. De organisatie is wel bereid om een reductie van het aantal middelen te verminderen, mits wetenschappelijk onderbouwd.

Leestijd : 2 min

De Europese Commissie publiceerde onlangs een aantal documenten die belangrijk zijn voor de landbouwsector: de strategie "Van boer tot bord" en de strategie "Biodiversiteit 2030". In de plannen staan voedselveiligheid, het beperken van de opwarming van de aarde en het stimuleren van biodiversiteit centraal. Phytofar wijst op de grote inspanning die ze de laatste tientallen jaren al geleverd heeft, en wil meewerken aan een wetenschappelijk onderbouwd proces om de uitdagingen van de nabije en verre toekomst aan te gaan.

Phytofar zal de plannen van de Commissie zorgvuldig bestuderen en zegt er vast van overtuigd te zijn dat innovatie een essentieel onderdeel van de oplossing vormt. Onze bedrijven zullen blijven investeren in gewasbeschermingsmiddelen met een milieuvriendelijker profiel, in oplossingen voor biologische gewasbeschermingsmiddelen en precisietechnologieën voor een duurzame landbouw.

Duurzame gewasbescherming

België heeft volgens Phytofar sinds de jaren ’90 al veel inspanningen geleverd en is koploper op gebied van duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Naarmate de producten evolueerden, verminderde de toe te passen dosis van een product per hectare aanzienlijk, soms tot 95%. De spuittoestellen worden verplicht regelmatig gekeurd. Geïntegreerde gewasbescherming (IPM) is de norm. De markt voor de professionele producten en de producten voor de tuinliefhebber werd gesplitst. Het Belgische ophalings- en recyclagesysteem van lege verpakkingen door AgriRecover marcheert.

Phytofar wijst er ook op dat de toelatingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen in de EU en de omkadering voor goed gebruik tot de strengste ter wereld behoort. Het biedt de burgers van de EU levensmiddelen van de hoogste kwaliteit, aldus de organisatie. Phytofar zegt de maatschappelijke bezorgdheid over de voedselproductie te begrijpen, en zo ook de bereidheid van de Commissie om zowel het risico als het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. ‘Wij staan open voor een discussie over een reductiedoelstelling, mits die wetenschappelijk onderbouwd en realistisch is.

Jan Cees Bron

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken