Startpagina Akkerbouw

West-Vlaanderen breidt captatieverbod uit naar IJzerbekken

Vanaf vandaag geldt een verbod om water op te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen van het IJzerbekken. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé vaardigt dit politiebesluit uit door de aanhoudende droogte en het verhoogd watergebruik. Het waterpeil in het IJzerbekken blijft verder dalen, waardoor het water in de IJzer te laag staat.

Leestijd : 2 min

Sinds donderdag 21 mei is er een captatieverbod van toepassing op de ecologisch kwetsbare waterlopen in West-Vlaanderen. Tijdens het Hemelvaartweekend daalde het peil van de IJzer meer dan 10cm. Doordat het huidige peil lager is dan 2,90 meter, is een ruimer captatieverbod volgens de gouverneur noodzakelijk. De kaart hieronder geeft een overzicht van de stroomgebieden waar het captatieverbod vanaf 25 mei van toepassing is: de onbevaarbare waterlopen in het IJzerbekken, de afgesneden meanders van de Leie en de Schelde en de stroomgebieden van de Rivierbeek-Hertsbergebeek en de Bornebeek.

In 2 situaties blijft beperkt capteren er wel nog toegelaten: voor drinkwater voor het eigen vee op de weide en een beperkte captatie van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.

Het IJzerbekken is met haar 100.000 ha veel kleiner dan andere stroomgebieden en is hierdoor sterk afhankelijk van lokale neerslag. Het stelsel van polderwaterlopen krijgt er voeding via de IJzer of de omliggende kanalen. De wateraanvoer naar het IJzerbekken is te beperkt om te blijven voldoen aan de intensieve watervraag voor de beregening van landbouwgewassen.

De weervoorspellingen sturen aan op droogte en hogere temperaturen. Als het peil van de polderwaterlopen verder daalt, verhoogt het risico op verzilting. Een te laag waterpeil in de poldersloten en grachten doet immers de brakke kwel uit de diepe ondergrond toenemen.

Captatie uit de bevaarbare waterlopen en de kanalen in het IJzerbekken blijft toegelaten op vaste captatiepunten en via een melding of vergunning van De Vlaamse Waterweg. Aan Aquafin is de vraag om de RWZI’s in de regio opnieuw open te stellen. Een overzicht van captatiepunten en actuele maatregelen is beschikbaar op www.west-vlaanderen.be/waterschaarste.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken