Startpagina Akkerbouw

Project met druppelirrigatie van start

Een reeks organisaties gaat onderzoeken of druppelirrigatie soelaas kan bieden in tijden van droogte. Bij het project zijn Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, Bodemkundige Dienst van België, KU Leuven, Proefstation voor de Groententeelt en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen betrokken. In plaats van het hele veld te irrigeren, wordt er via druppelslangen net voldoende water afgezet vlak bij de plant.

Leestijd : 2 min

Het project wordt mede gefinancierd vanuit het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen, vaak kortweg VLAIO genoemd. De zomer is nog niet in het land en toch krijgen we reeds te maken met een eerste periode van langdurige droogte. Ook in 2018 en 2019 speelde waterschaarste land- en tuinbouwers parten. Via druppelirrigatie krijgen planten op het veld net voldoende water om te groeien. Door eenvoudige vochtsensoren op het veld te koppelen aan een zelflerend bodemwaterbalansmodel, weersvoorspellingen en druppelirrigatie kan er maximaal gebruik worden gemaakt van elke druppel kostbaar water.

“Voor eenzelfde opbrengst is bij druppelirrigatie tot 25% minder water nodig. Zo kan ook de landbouw bijdragen aan een efficiënter gebruik van het schaarse water”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw van de provincie Vlaams-Brabant.

Nieuwe gewassen

Het Praktijkpunt Landbouw van de provincie steunt ook onderzoek naar gewassen die beter tegen de droogte kunnen met de aanleg van een proefveld voor quinoa. Dit pseudograan van Zuid-Amerikaanse origine is een stressbestendig gewas met interessante voedingseigenschappen. Bij landbouwers groeit de interesse in lokale teelt van quinoa. Met zijn diep wortelstelsel bleef quinoa doorgroeien terwijl aardappel-, suikerbiet- en groentepercelen kreunden onder de droogte en hitte.

Eind vorige maand werd op Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant een proefveld quinoa gezaaid. Het Praktijkpunt tracht, samen met de onderzoekscentra ILVO en Inagro, quinoateelt op grotere schaal uit te rollen in Vlaanderen. Het VLAIO-project ‘Quinoa Lokaal’ moet leiden tot lokale teelt van quinoa met een stabiel rendement, zowel in kilo’s als in euro’s.

“Na de zaai van Quinoa in Herent bleef het vrijwel droog, maar de jonge plantjes zoeken dieper in de grond naar vocht, tot wel 50 centimeter diep. Een droogteresistent gewas als quinoa biedt landbouwers nieuwe perspectieven in tijden van klimaatverandering en grote droogte”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken