Startpagina Actueel

FoodFest maakt met pop-up ‘Deli’ brug tussen boer en sterrenchef

Op 5 juni opende in Antwerpen Zuid de nieuwe pop-up Deli. Een uniek maar tijdelijk concept waarbij de consument 8 weken lang kan proeven van Belgische producten en afhaalgerechten, gemaakt met lokale producten. #Boerentrots steunt dit initiatief.

Leestijd : 4 min

I n het toeristische Antwerpen Zuid is het fijn vertoeven tussen alle restaurantjes en hippe cafeetjes. Althans toch voor de coronacrisis. Vrijdag 5 juni opende er ook de nieuwe pop-up ‘Deli’, een initiatief van Sergio Herman en Syrco Bakker. Door de coronacrisis moesten ze hun restaurants tijdelijk sluiten en kon het culinaire evenement FoodFest in Cadzand, waarvan ze de oprichters zijn, dit jaar niet doorgaan. “Op die manier hebben de chefs terug interactie en connectie met hun publiek”, aldus Evelien de Lint vanuit de FoodFest-organisatie.

Focus op lokaal

In de pop-up kunnen consumenten Belgische producten aankopen, of kiezen voor afhaalgerechten van gerenommeerde restaurants Pure C, Blueness, AIRcafé, Frites Atelier en AIRrepublic. Alle producten in Deli komen van Belgische producenten. De gerechten, die door de chefs in Deli worden bereid, worden ook gemaakt van producten ‘van bij ons’, en dus recht van bij de boer. Evelien de Lint: “Met die reden is #Boerentrots een partner. Deli wordt een showroom voor alle lokale boeren die een duwtje in de rug kunnen gebruiken omdat die de voorbije weken geen fysiek verkooppunt of ontmoetingsplek met klanten hebben gehad.” Elk restaurant biedt 2 gerechten aan, die de eigenheid van het restaurant typeren.

Evelien de Lint is blij dat namen als Sergio Herman en Syrco Bakker zich inzetten voor Deli. Beiden hebben veel klanten en volgers op sociale media. “We hopen dat al die mensen geïnspireerd raken, en zich openstellen voor de landbouwer achter de gerechten”, vertelt ze.

Stedeling staat ver van de boer

#Boerentrots juicht dit initiatief toe en steunt het ook. Umesh Vangaver was op de opening aanwezig vanwege #Boerentrots: “We merken dat in Vlaanderen mensen steeds meer open staan voor lokaal kopen. De Facebookpagina en Instagram van #Boerentrots doen het heel goed, en het manifest op onze site werden al door 10.000den Vlamingen ondertekend.”

In stedelijke gebieden zoals in Ant-werpen, staat de mens nog wel het verst van de boer, merkt Umesh op. Tijdens de lockdown zullen wat meer mensen naar de lokale boer gegaan zijn, in de stad is dat niet evident. “Daar zien we dat mensen niet goed weten van waar de producten die ze eten vandaan komen. Daarom wil #Boerentrots de Ant-werpse consument in contact brengen met de boer en andersom. We willen die lokale boeren in Deli een podium geven en hun verhaal laten vertellen. Daar staat #Boerentrots ook voor: we zijn een beweging die alle inspirerende positieve verhalen van boeren willen vertellen. Deli zal dus een ontmoetingsplaats zijn tussen burger en boer”, vertelt hij. Elke donderdag, en dat voor 8 weken, zal in de pop-up een boer aanwezig zijn om uit te leggen hoe die aan landbouw doet, en om de consumenten iets meer te vertellen over hun producten.

Een podium voor Antwerpse boeren

In Deli zullen vooral boeren uit de provincie Antwerpen aan het woord komen. “Die staan het dichtst bij de Antwerpenaren. Het gaat om landbouwers die een hele reeks aan activiteiten doen, van melkboeren tot groenteboeren.” Wordt Deli een succes, bestaat de kans dat ook in Brussel een pop-up zal openen.

Wanda Verdonck was zo’n Antwerpse boerin die #Boerentrots bijstond bij de opening. Ze baat een melkveebedrijf uit, en vertelt er fier over: “We steken al onze liefde en passie in ons product, maar dan vertrekt het en we weten niet waar het terecht komt… We zien de consument zelf er dus niet zo vaak van genieten. We weten wel dat onze melk in de gerechten terecht komen. Het leuke aan dit verhaal is dat je zelf geen hoevewinkel moet hebben om je producten geapprecieerd te zien. Het product moet dus echt niet exotisch zijn om goed te zijn.”

Zonder boeren geen gerechten

Woordvoerder van dit initiatief én chef van Pure C, Syrco Bakker, was samen met kok en restauranthouder Sergio Herman aanwezig op de persopening. “Bedoeling is om producenten en boeren in de kijker te zetten, om te laten zien wat er schuilt achter een product. Dat wordt steeds belangrijker. Voor mij als kok is dat vanzelfsprekend, want zonder boeren kan je geen mooie gerechten maken. Met boeren start het, maar... die bewustwording is er nog niet bij iedereen”, aldus Syrco. “Bovendien vind ik traceerbaarheid heel belangrijk: voor mijn gerechten wil ik weten van waar een product komt, en hoe het wordt geproduceerd.”

Welk gerecht Pure C zal voorschotelen? “Ik heb Indonesische roots; voor mij zal dat een nasi goreng zijn met garnalen uit Zeebrugge en lokale producten. Daarnaast staat van ons ook een Gado Gado salade op het menu, gemaakt met seizoensgroenten. We gaan continu met de seizoenen mee. De gerechten zijn uniek in zijn versheid, smaken en presentatie. We presenteren het ook in natuurlijke materialen, die afbreekbaar zijn.”

Marlies Vleugels

 

Het volledige menu, met zowel snacks als hoofdgerechten, kan je raadplegen via www.food-fest.eu. Prijzen variëren tussen 8 en 25 euro. Deli (Leopold De Waelplaats 10, Antwerpen) is open van woensdag tot en met zondag van 12 tot 22 uur.

Lees ook in Actueel

Besnoitiose is nu een gereglementeerde ziekte

Veeteelt In overleg met de verschillende betrokken partijen werden recent 2 besluiten gepubliceerd om besnoitiose in België te voorkomen en te bestrijden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Meer artikelen bekijken