Startpagina Veeteelt

Versoepeling voor biolandbouwers voor gebruik veevoeder uit eerste jaar van omschakeling

Door de uitzonderlijke droogte tijdens het voorjaar kunnen bio-landbouwers of landbouwers in omschakeling, een versoepeling aanvragen voor het beperkte gebruik van veevoeder, afkomstig van het eerste jaar van omschakeling.

Leestijd : 1 min

De noodmaatregel blijft van kracht tot 31 december. Voorwaarde is onder meer dat het perceel aangemeld was voor 12 juni bij een controleorgaan voor biologische productie. Het kan ook tot maximaal 40 % van de totale verbruikte hoeveelheid kg droge stof voeder op jaarbasis op zijn bedrijf en enkel tijdens de periode waarvoor hij expliciet toestemming kreeg van het departement Landbouw & Visserij.

Het in te vullen dossier is te vinden op de website van het departement. Het controleorgaan onderzoekt de aanvraag en vult de aanvraag binnen de 14 dagen aan met een advies. Aanvragen tegen ten laatste 15 oktober.    

Lees ook in Veeteelt

Het herkauwproces en mogelijke probleemsituaties bij schapen

Schapen Schapen zijn herkauwers. Dat betekent dat ze via een complex magensysteem cellulose- en vezelrijke planten kunnen benutten om zich te voeden. We gaan in dit artikel dieper in op hoe dit verteringsproces verloopt, maar ook op eventuele problemen die we als veehouder kunnen ervaren als er bij de vertering iets verkeerd loopt, zoals groenkauwen of enterotoxaemie.
Meer artikelen bekijken