Startpagina Veeteelt

Een nieuwe notering, meer inzicht in prijzen

De lockdown zal goed zijn geweest voor vleesboeren. Niet alleen omdat de prijs die aan de producent betaald werd een beetje zuurstof gaf, maar ook omdat in deze periode Coevia werd geboren. Het is een vzw die is opgericht door 8 jongeren uit Picardisch Wallonië die de markten voor rundvlees transparanter willen maken, zodat een beter inkomen kan worden behaald. Een gesprek met Charles Schotte, en Aurélien Holvoet en Aurélien Durant, 3 leden van het bestuur.

Coevia werd door veehouders opgericht aan het begin van de lockdown. De coöperatie, de eerste in haar soort, is dus pas enkele maanden uit. Maar voor Aurélien Holvoet, Coevia's secretaresse, lag het idee is al enige tijd aan het rijpen. "Onze eerste ORI-bijeenkomst – ORI staat voor ‘Organizing, Reflecting, Generating Ideas’ - werd begin maart gehouden, net voor de lockdown. Het was vooral gericht op het vraagstuk van een duurzaam en eerlijk inkomen in de rundvleessector", legt Aurélien uit.

Het idee...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Beloftevolle proefresultaten inzake duurzame productie bij het Belgisch witblauw ras

Vleesvee Hoe rundvlees produceren met meer respect voor het milieu, rekening houdend met de uitdagingen van klimaatverandering? Deze vraag staat centraal in het Blanc Bleu Vert-project. Dit onderzoek werd opgestart in 2022 en heeft al een aantal veelbelovende wetenschappelijke resultaten opgeleverd dankzij tests die uitgevoerd werden op verschillende locaties, waaronder het rundveeselectiecentrum in Ath. Tijdens de opendeurdag op 11 maart kregen we uitleg over diervoeding, genetica en methaanreductie.
Meer artikelen bekijken