Startpagina Actueel

Handige praktijkgids over bloemenranden

Op het Vlaamse platteland worden de laatste jaren steeds meer bloemenranden ingezaaid, zowel door landbouwers als door gemeenten. De nieuwe praktijkgids geeft geïnteresseerden meer informatie over het nut van bloemenranden, de functies, waar en hoe aanleggen en welke bloemen je best inzaait.

Leestijd : 2 min

Boemenranden zijn ontzettend geliefd. Omwonenden maar ook fietsers en wandelaars die langskomen, kunnen genieten van het extra mooie landschap. Op dit moment zijn bloemenranden vooral gericht op het visuele aspect en op hun meerwaarde voor bijen en vlinders.

Door ze in te zaaien met de juiste soorten en op de goede plaatsen, trekken ze ook nuttige insecten aan, die schadelijke insecten in de naburige teelten kunnen bestrijden. Door de biodiversiteit rondom de landbouwteelten te stimuleren, willen de projectpartners in deze percelen de bestuiving zowel als de plaag- en ziektebestrijding, de bodem- en waterkwaliteit verbeteren. Dit principe noemen we functionele agrobiodiversiteit (FAB). Omdat de kennis rond de toepassingen van FAB vaak nog te verspreid zit, is begeleiding noodzakelijk om dit in de praktijk succesvol te maken.

Met de informatie die in de praktijkgids gebundeld werd, kan je meteen aan de slag. De gids geeft meer informatie over het nut van bloemenranden. Welke functies vervullen ze? Waar kan je ze het best aanleggen? Hoe zaai je ze in? Welke bloemen kan je gebruiken?… Elk hoofdstuk gaat wat dieper in op de technische aspecten van de bloemenranden.

Met de informatie die in de praktijkgids gebundeld werd, kan je meteen aan de slag om een bloemenrand correct aan te leggen.
Met de informatie die in de praktijkgids gebundeld werd, kan je meteen aan de slag om een bloemenrand correct aan te leggen. - Foto: Boerennatuur Vlaanderen

Deze praktische gids voor het verbeteren van de FAB werd opgemaakt door medewerkers van Boerennatuur Vlaanderen, Biobest en Hogent in het kader van de projecten ‘FABulous Farmers’ en ‘FABuleus platteland’.

Boerennatuur Vlaanderen

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken