Startpagina Actueel

Verantwoordelijkheid voor aangifte van schade bij ramp ligt bij individuele landbouwer of schadelijder

Zonnebrandschade aan landbouwteelten, de verschuiving in verantwoordelijkheid van gemeente naar individuele schadelijder én de nieuwe weersverzekering: in de commissie Financiën werd op vraag van CD&V’er Bart Dochy druk gedebatteerd over een aantal rampen-onderwerpen. Tot nu toe hebben 72 gemeenten een aanvraag tot erkenning ingediend bij het Vlaamse rampenfonds.

Leestijd : 4 min

In 2019 werd vooral voor de fruitsector zonnebrand erkend als ramp. Vanaf dit jaar zijn de regels veranderd. De landbouwramp werd afgeschaft. Zonnebrand zorgt de voorbije jaren in de fruitsector voor de grootste schade. Die zonnebrand is niet opgenomen als een verplicht verzekerd fenomeen voor wat betreft de brede weersverzekering.

Zonnebrand niet in weersverzekering

“De vraag is, als bijvoorbeeld 2 jaar na elkaar zich dezelfde schade voordoet, of het te overwegen is om dat ook op te nemen als een verplicht te verzekeren fenomeen in het kader van de brede weersverzekering”, stelt Bart Dochy, Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V én voorzitter van de commissie Landbouw in het Vlaams parlement.

Bart Dochy (CD&V).
Bart Dochy (CD&V). - Foto: Belga

“In het kader van de nieuwe weersverzekering is er een regel die stelt dat 25 procent van de teelten verzekerd moet zijn vooraleer men in de heel uitzonderlijke omstandigheden waarin een ramp nog wordt erkend, toch kan genieten van een vergoeding.”

Gemeentelijke schadecommissie

Investeringen in hagelkanonnen en hagelnetten kunnen er daarnaast toe leiden dat de schade eventueel beperkt wordt. “Het is namelijk zo dat in de fruitsector heel weinig weersverzekeringen worden afgesloten omdat de mensen zich indekken tegen de schade van hagel via een hagelkanon of -net.”

Nieuw bij de erkenning van een ramp is ook dat mensen zich zelf rechtstreeks moeten aanwenden bji het e-loket van het Rampenfonds. “Het is niet meer zo dat de gemeenten worden aangeschreven met de vraag om een inventaris te maken van de hoeveelheid schade en die door te sturen.” De verantwoordelijkheid wordt nu gelegd bij de invididuele landbouwer of schadelijder.

Geen afzonderlijk fonds voor landbouwrampen

Het Vlaams Rampenfonds is sinds 1 januari 2020 bevoegd voor het behandelen van de aanvragen tot erkenning van alle rampen, zowel de vroegere genaamde ‘algemene rampen’ als de vroegere ‘landbouwrampen’. “Het departement Landbouw & Visserij komt daar dus in feite niet meer in tussen”, antwoordt Jan Jambon (N-VA), Vlaams minister-president.

Wat de zonnebrand-discussie betreft laat de Europese regelgeving geen steunmaatregelen toe voor het herstel van schade die daar rechtstreeks uit voortvloeit. “Ernstige droogte kan, als de voorwaarden daarvoor voldaan zijn, wel erkend worden als ramp”, gaat minister-president Jan Jambon verder.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). - Foto: Belga

“In het concrete geval van de weersomstandigheden van deze zomer is het duidelijk dat we kunnen spreken over droogte die mogelijkerwijze in aanmerking kan komen voor een erkenning als ramp. Of dat effectief het geval zal zijn, hangt af van de adviezen die mijn diensten zullen vragen aan het KMI.”

Ook in 2020 sloeg de droogte hard toe.
Ook in 2020 sloeg de droogte hard toe. - Foto: Belga

Er was al contact met het KMI, maar een officiële adviesaanvraag kan pas worden ingediend nadat alle schadegevallen zijn aangemeld, en dat kan pas na de definitieve goedkeuring van het uitvoeringsbesluit die in de loop van november (met terugwerkende kracht naar 1 januari 2020) wordt verwacht. Tot nu toe hebben 72 gemeenten een aanvraag tot erkenning ingediend bij het Vlaamse rampenfonds.

Zelf de schade digitaal doorsturen

Belangrijk is dat bij de vaststelling van de schade de nieuwe regelgeving niet meer voorziet in een verplichte attestering van de schade en de omvang ervan door een gemeentelijke schadecommissie. “Het staat de landbouwers en de telers vrij de opgelopen schade op gelijk welke wijze aan te tonen. Een verslag van een schadecommissie of van een expert is daartoe een mogelijkheid, maar het is op zich geen vereiste”, aldus minister-president Jan Jambon.

Tot nu toe hebben de gemeenten, en ook enkele individuele schadelijders, schadegevallen als gevolg van droogte in 2020 aan het Vlaams Rampenfonds gemeld per e-mail of per brief. “In de toekomst is het de bedoeling dat de aanvragen zoveel mogelijk digitaal worden ingediend, al blijft een melding per brief of per e-mail nog altijd mogelijk.” Het digitaal platform van het Vlaams Rampenfonds wordt uitgebreid met een erkenningsmodule. Over elk voorstel tot erkenning als ramp wordt beslist door de Vlaamse regering.

Steven Coenegrachts (Open VLD).
Steven Coenegrachts (Open VLD). - Foto: Belga

Steven Coenegrachts, Vlaams parlementslid voor Open VLD, voegde eraan toe dat in een bredere context de brede weersverzekering moet worden geëvalueerd. “We kunnen dan bekijken of het nodig is om aanpassingen te doen, of bijvoorbeeld die zonnebrand in die brede weersverzekering, in de private verzekering, zou moeten worden opgenomen.”

Arnout Coel (N-VA).
Arnout Coel (N-VA). - Foto: Belga

Arnout Coel, Vlaams parlementslid voor N-VA, sluit zich aan bij de intentie om de brede weersverzekering ook in de commissie Landbouw eens tegen het licht te houden.

Voldoende communiceren bij omslag

Bart Dochy (CD&V), indiener van de vraag over de zonnebrand, krijgt het laatste woord. “Bij de omslag van de inventarisatie van de gemeenten naar de verantwoordelijkheid van de individuele schadelijder wordt het heel belangrijk om daar goed over te communiceren. Het is niet zo evident. Mensen zijn het al jaren zo gewoon dat de gemeente de coördinator is van de verzameling van de schadegevallen. Als aan de inviduelen wordt gevraagd om dat te doen, zal daar toch bewustmaking voor nodig zijn.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken