Startpagina Akkerbouw

Speculatie duwt tarweprijs omhoog

Op wereldvlak zijn tarweprijzen gestegen vooral door speculatieve aankopen door hedgefunds. Daarnaast wordt in de markt aandachtig gekeken naar Argentinië, waar vraagtekens zijn over de oogstvooruitzichten. Ondertussen wordt in Europa, de VS en het Zwarte Zeegebied de inzaai voor het seizoen 2020/21 gehinderd door ongunstig weer. Ook de gerst- en maïsnoteringen gingen omhoog.

Leestijd : 2 min

De Fegra-prijs voor gecertificeerde standaardtarwe is de afgelopen weken licht gestegen tot 169 euro per ton begin deze week. Op de wereldmarkt stegen prijzen eerst duidelijk, om daarna weer wat te dalen. De daling wordt veroorzaakt door het afbouwen van posities - door speculanten die winst namen - en doordat de dollar sterker werd ten opzichte van met name de euro. Dat laatste is belangrijk omdat de meeste agrarische grondstoffen wereldwijd in dollars worden verhandeld. Een sterkere dollar betekent dus dat in euro’s de prijs relatief hoger wordt.

Prijzen in Rusland en Oekraïne stegen wel door een sterke exportvraag en voor de regio niet ongebruikelijke logistieke uitdagingen. In de VS verloopt de inzaai van wintertarwe voor het seizoen 2020/21 goed. De handel loopt redelijk door. Egypte kocht 405.000 ton maaltarwe in Rusland. Turkije verzekerde zich van 440.000 ton maaltarwe en ook Pakistan, Jordanië, Tunesië en een veevoederfabrikant uit Thailand waren aan de markt.

Op de gerstmarkt zien we ook stijgende prijzen. Ook hier geldt dat dicht bij huis de prijsstijging vooralsnog beperkt is (152,50 euro deze maandag, tegen 152 euro een week eerder). De markt stond in het teken van enkele forse aankopen. Zo kocht Saoedi-Arabië 540.000 ton voergerst en Tunesië 75.000 ton. Het slechte weer in de Canadese provincie Alberta hindert de oogstwerkzaamheden. India verhoogde de minimumprijs voor het seizoen 2020/21 bovendien met 5%.

De maïsnoteringen zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds mei 2018. De termijnmarktnoteringen stegen door een prijsstijging met sojabonen - in beperkt opzicht een concurrerend gewas - en een stevige vraag. Tot en met de eerste helft van september is de VS inmiddels voor 20,5 miljoen ton aan verplichtingen aangegaan, wat een verdubbeling is ten opzichte van het vorige seizoen. Nieuwe coronasteun van de Amerikaanse overheid zorgde voor enig optimisme dat weer teniet werd gedaan door zorgen over de verdere verspreiding van het virus. Premies voor verscheping vanuit de Golf stegen verder door de aanhoudende vraag vanuit China en de beperkte verladingscapaciteit in de havens. In Brazilië zijn de zaaiomstandigheden door droogte minder goed. In het oosten van Argentinië zijn er ook weinig zorgen over inzaai, maar in het noorden blijft het te droog.

Vanwege grote aankopen door China stijgen de sojaprijzen. Al te grote stijgingen werden voorkomen door de afbouw van langetermijnposities, de gedachte dat de vraag vanuit China zou kunnen afnemen en verbeterende omstandigheden voor inzaai in Brazilië.

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken