Startpagina Actueel

Grondwaterpeil nog steeds lager dan normaal

De grondwaterstanden in Vlaanderen zijn de voorbije maand gestegen, maar zijn nog steeds te laag voor de maand oktober. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Op dit moment is er in 65 % van de meetlocaties een lage of zeer lage absolute grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

Leestijd : 2 min

September was erg droog tot 23 september. Vanaf dan viel in heel Vlaanderen en vooral in het centrum zeer veel neerslag op vrij korte tijd. Deze natte periode zet zich voorlopig door in oktober. De neerslag in de voorbije 3 maanden (juli - september) was grosso modo normaal voor de tijd van het jaar.

De neerslag sinds de laatste week van september zorgde voor een snelle toename van het bodemvocht tot normale en wat natter dan normale waarden voor de tijd van het jaar.

Ook de debieten stegen overal in Vlaanderen als gevolg van de neerslag, maar het is nog te vroeg om de blijvende effecten te beoordelen. Momenteel wordt voor nog 1 van de 74 meetposten een 14-daags gemiddeld debiet bij de laagste 10% waargenomen, en voor 6 meetposten (8,11% van de meetposten) een 14-daags gemiddeld debiet bij de laagste 25%. Het watersysteem is volop in transitie van de hydrologische zomer naar de hydrologische winter en de situatie verandert momenteel snel. Op sommige plaatsen en vooral in het oosten van Vlaanderen zakten de debieten na enkele dagen zonder neerslag wel weer terug naar eerder lage waarden voor de tijd van het jaar. In het centrum van Vlaanderen houden de verhoogde debieten momenteel aan.

Als gevolg van de voorspelde neerslag wordt verwacht dat de hydrologische toestand de komende 10 dagen verder zal vernatten. Maar momenteel worden zowel op de korte termijn (48 uur vooruit) als op de lange termijn (10 dagen vooruit) geen kritieke overstromingen van de waterlopen verwacht.

Op veel locaties nog tekort

Vanaf eind september zien we ook een verschuiving van zeer lage/lage naar normale peilen van het freatisch grondwater voor de tijd van het jaar.

Toch vertoonden op 4 oktober nog steeds zo’n 65% van de locaties een zeer lage (39%) of lage (26%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Op die locaties verwachten we rond deze tijd van het jaar een hogere grondwatertafel. Deze situatie is voornamelijk het gevolg van de opgetreden droogte de voorbije maanden (en jaren). Het freatische grondwater bevindt zich dit jaar in een gelijkaardige toestand als op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Ook 2019 werd gekenmerkt door droogte. De situatie is dit jaar wel wat minder uitgesproken.

Meer info? Op dov.vlaanderen vind je alle grondwaterstanden, de huidige toestand en de interactieve kaart voor het freatische grondwater.

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken