Startpagina Actueel

Vlaanderen investeert fors in asbestafbouw

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir investeert de komende twee jaar een recordbedrag van 124 miljoen euro in asbestafbouw. Deze tussenkomst wordt voorzien voor woongebouwen en niet-woongebouwen en enkel indien de asbestverwijdering gecombineerd wordt met het plaatsen van dakisolatie of wanneer de buitenmuur langs de buitenzijde wordt geïsoleerd.

Leestijd : 2 min

Vlaams minister Zuhal Demir investeert recordbedrag van 124 miljoen euro in asbestafbouw. Dat is een verzesvoudiging van het huidige jaarlijkse budget en het dubbele van alle investeringen door de Vlaamse overheid de voorbije 5 jaar. Anno 2020 bevatten nog altijd ruim 2,7 miljoen woningen in Vlaanderen de kankerverwekkende stof.

Om asbestverwijdering te versnellen in onder meer particuliere woningen komt er voor het eerst een verhoogde premie wanneer isoleren gepaard gaat met asbestverwijdering. “In het belang van de gezondheid van de mensen verzesvoudigen we onze inspanningen ”, zegt Demir, die dinsdag haar begrotingsplannen verdedigt in het Vlaams Parlement.

9 jaar na eerste asbestproces

Het is dag op dag 9 jaar geleden dat in Brussel een van de eerste asbestprocessen uit de Belgische geschiedenis gepleit werd. Voor de burgerlijke rechtbank vroegen de nakomelingen van een vrouw uit de provincie Antwerpen een schadevergoeding van de firma Eternit omdat die goed op de hoogte was van de schadelijkheid van asbest schadelijk is, maar het product toch verder produceerde. Asbestvezels hechten zich vast in de longen en kunnen de ademhaling ernstig bemoeilijken. Ze kunnen leiden tot asbestose, een ongeneeslijke stoflong. Maar ook tot mesothelioom (longvlieskanker). Die ziektes ontdekken artsen soms pas 30 jaar na de blootstelling aan asbest.

Vorig jaar verhoogde Demir het voorziene budget al met 4,5 miljoen euro om in de hele provincie Limburg aan asbestverwijdering aan huis te doen. Eerder dit jaar verhoogde ze het voorziene budget van 1,5 miljoen euro naar maar liefst 11,625 miljoen euro extra voor asbestafbouw in Vlaanderen. De minister kondigde meteen aan dat ze nog verder wou verhogen. Die belofte komt ze nu na.

De komende twee jaar wordt het ongeziene recordbedrag van 124 miljoen euro uitgetrokken om te investeren in asbestafbouw. Dat is een verzesvoudiging van het gemiddelde jaarlijkse budget van 10 miljoen euro per jaar en tegelijk meer dan het dubbele van alle asbestinvesteringen de voorbije 5 jaar. Tussen 2015 en 2020 werd door opeenvolgende Vlaamse regeringen in totaal 51 miljoen euro besteed aan asbestafbouwbeleid. Demir gaat 124 miljoen euro investeren op twee jaar tijd.

Verhoogde isolatiepremie

Demir focust op gebouwen waar mensen wonen, verblijven of werken. Dat gaat zowel over scholen en zorginstellingen als particuliere woningen.

84 miljoen euro wordt gebruikt om in 2021 en 2022 een verhoogde isolatiepremie te geven voor dak- en buitenmuurisolatie bij residentiële en niet-residentiële gebouwen wanneer de verwijdering van asbest gepaard gaat met het isoleren van de spouwmuren of het dak. Vanaf 1 januari komt bovenop de isolatiepremie een forfaitaire premie van 8 euro per vierkante meter wanneer gelijktijdig asbestleien, een asbesthoudend onderdak of asbesthoudende gevelbekleding worden verwijderd.

Volgens de OVAM schuilt er in particuliere woningen nog zo’n 910.000 ton in meer dan 3.500 verschillende toepassingsvormen. En dat zowel in de buitenmuren als in de daken. Het gaat om ruim 2,7 miljoen woningen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Nieuwe voorzitster Groene Kring bespreekt landbouwtoekomst met minister Brouns

Actueel Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) heeft maandagnamiddag 22 april samen met Limburgs gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors (cd&v) en de Tongerse schepen An Christiaens (cd&v) een bezoek gebracht aan het ouderlijke varkens- en akkerbouwbedrijf van Justine Arkens in Borgloon. De nieuwe voorzitter van Groene Kring, de grootste overkoepelende jongerenorganisatie in de Vlaamse land- en tuinbouwsector, had de 3 politici uitgenodigd om tijdens een rondleiding op het bedrijf te hebben over de toekomst van jonge boeren.
Meer artikelen bekijken