Droogte - Boerenbond nodigt minister uit op landbouwbedrijf in Ieper

corn-1408154_960_720

Het droogterapport van de VMM bevestigt wat land- en tuinbouwers al enkele weken in de praktijk ondervinden: het is zeer tot extreem droog in heel Vlaanderen. Zeker in West-Vlaanderen, waar regen de voorbije maanden zo goed als volledig uitbleef, is de situatie "heel kritiek". De gevolgen voor de landbouw zijn al zichtbaar. Vooral in de Westhoek, waar sinds maart geen noemenswaardige regen meer viel.

Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker nodigde minister Schauvliege uit op een landbouwbedrijf in Ieper om het probleem aan te kaarten. Ze dringt erop aan de droogte te erkennen als landbouwramp. Ook de getroffen land- en tuinbouwers vragen, waar mogelijk, maatregelen om hun teelten te beschermen tegen de droogte en vragen de garantie op erkenning voor de geleden verliezen. Verder vraagt Boerenbond alle betrokken administraties rekening te houden met de situatie waardoor bepaalde verplichtingen niet of nauwelijks kunnen nagekomen worden (bv. oppervlakteaangifte).

De sectorvereniging gaat ook in overleg met de federaties van aardappel- en groenteverwerkers. Het is nu immers al duidelijk dat veel telers niet aan hun contract zullen kunnen voldoen. "We vragen daarnaast aan alle mogelijke instanties die één of andere vorm van waterbron hebben, om die, waar mogelijk, ter beschikking te stellen van de land- en tuinbouw. Voedselproductie is immers in het belang van iedereen en prioritair op diverse andere waterbehoeftes", aldus De Becker. "Om de sector weerbaarder te maken tegen extreme weersomstandigheden is een meersporenbeleid nodig waarin alle betrokken actoren, van landbouwer tot diverse overheidsdiensten en beleidsmakers, elk hun rol spelen. Neerslag kan niemand sturen, negatieve gevolgen (deels) opvangen, wel.”

Landbouwer Marijn Delanote: "Geen kans om te recupereren van storm van vorig jaar"

Marijn Delanote is landbouwer in Ieper. Hij kweekt al tien jaar industriegroenten. Hij zag al een deel van zijn bloemkolen kapot gaan door de droogte. "Het heeft al 800 euro extra gekost per hectare om water aan te voeren, maar ons opties zijn stilaan op", zegt Delanote.

De bloemkolen op het veld van Marijn Delanote zijn bestemd voor diepvriesbedrijven. Binnen het contract werd in februari een prijs vastgelegd voor de levering. Die dreigt echter in het gedrang te komen. "In principe ligt die vast. Dat wil zeggen: meer dan de afgesproken prijs gaan we niet krijgen. Als de droogte nog langer aanhoudt, zal die prijs lager zijn of kunnen we onze gewassen misschien zelfs niet meer verkopen."

Het landbouwbedrijf van Marijn heeft een eigen watervoorraad, die normaal gezien ruim voldoende is. Dit jaar is het echter zo droog dat die voorraad uitgeput is. "Je ziet het eerst vooraan het perceel. De bladeren van de kolen staan daar niet meer recht. Die bloemkolen zijn niet meer verkoopbaar. Binnen nog enkele dagen in dit klimaat vrees ik dat het ganse perceel kapot gaat."

En dat terwijl de landbouwer dit jaar eigenlijk zou moeten kunnen recuperen na de storm die vorig jaar zowat een kwart van de oogst vernielde. Die schadedossiers zijn nog steeds hangende.

Ondertussen zoekt ook de provincie mee naar oplossingen en manieren om te voorkomen dat hetzelfde probleem zich in de toekomst voordoet. Er komen op korte termijn nog een drietal bufferbekkens bij in West-Vlaanderen. "Daar blijven we sterk op inzetten. Het biedt een extra opvangcapaciteit bij hevige regenval en extra voorraad bij droogte", zegt gedeputeerde voor Land- en tuinbouw Bart Naeyaert (CD&V). "We gaan ook meer en meer kijken naar mogelijkheden om buffers te bouwen bij de landbouwers zelf. Die vorm van samenwerking is zeker een piste voor de toekomst."

Belga

Meest recent

Meest recent