Startpagina Actueel

EU-leden keuren overgangsregels en 8 miljard herstelsteun goed voor landbouw

De leden van het Europees parlement keurden bepalingen goed om te zorgen voor een soepele overgang van het huidige EU-landbouwbeleid naar het toekomstig GLB én 8 miljard euro aan hulp voor voedselproducenten en plattelandsgebieden.

Leestijd : 1 min

Een nieuwe EU-wet verlengt de toepassing van de bestaande regels van het GLB tot eind 2022. Dit zorgt ervoor dat betalingen aan boeren en begunstigden van de plattelandsontwikkeling kunnen doorgaan. Lidstaten zullen het gemakkelijker maken voor boeren om compensatie te ontvangen voor ernstige inkomensdalingen en voor verliezen als gevolg van ongunstige weersomstandigheden, uitbraken van dieren- of plantenziektes of plagen.

37% herstelfinanciering voor bio-, milieu-, klimaat- en dierenwelzijnsacties

De leden van het Europees parlement slaagden er ook in om de looptijd van nieuwe meerjarige plattelandsontwikkelingsprojecten die gericht zijn op biologische landbouw en klimaat- en milieuvriendelijke maatregelen tot 3 jaar te verlengen en namen ook dierenwelzijnsprojecten op in het pakket.

Ook een herstelpakket van 8 miljard werd goedgekeurd. In 2021 komt ongeveer 30% van het herstelgeld beschikbaar en de resterende 70% komt in 2022 vrij. EU-leden slaagden erin om ten minste 37 % van de herstelfinanciering voor biologische boeren, voor milieu- en klimaatgerelateerde acties en voor dierenwelzijn binnen te halen. Ten minste 55 % van het fonds zal investeringen op landbouwbedrijven ondersteunen die bijdragen aan een veerkrachtig, duurzaam en digitaal herstel en het opstarten van jonge boeren.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken