Startpagina Actueel

Wolvenpaar August en Noëlla had 5 welpen

Het wolvenpaar August en Noëlla heeft niet 4 maar 5 welpen op de wereld gebracht. Dat maakte het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) bekend. Daarvan zijn er nu nog 3 in leven. De wolf die begin deze maand werd aangereden, overleefde de klap.

Leestijd : 2 min

Aanvankelijk werd er op basis van camerabeelden van uitgegaan dat August en Noëlla, die in de Limburgse natuurgebieden zorgden voor de eerste Vlaamse wolvenroedel, 4 welpen hadden. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir doopte de wolfjes daarom de ‘Bosland Daltons’.

Nu blijkt echter dat het wolvenpaar 5 welpen had. Bij het INBO kwamen ze tot dat besef toen er op beelden van 7 december 3 welpen te zien waren op camerabeelden, legt woordvoerder Koen Van Muylem uit. Dat terwijl 2 welpen op 10 en 19 oktober werden doodgereden. Ondertussen heeft het INBO op oude opnames ook een fragment van 25 seconden gevonden waarop 7 wolven - August en Noëlla met 5 welpen - een voor een voorbij de camera lopen.

Op de beelden van 7 december is trouwens te zien dat een van de 3 welpen mankt. Daarom gaat het INBO ervan uit dat de wolf die op 3 december werd aangereden in het Limburgse Oudsbergen, de klap overleefd heeft. “Wolven herstellen vaak verrassend goed van dergelijke verwondingen”, zegt het instituut. Dat de vijfde welp zo lang onder de radar bleef, is overigens niet zo opmerkelijk. “De welpen zijn niet altijd bij elkaar. En hoe ouder ze worden, hoe zelfstandiger ze zijn. Het zal almaar zeldzamer worden dat we ze samen zien” ”, legt Van Muylem uit. “Daarnaast heeft een camera maar een beperkt gezichtsveld. Je kan bijvoorbeeld niet zien wat erachter gebeurt.”

Belga

Lees ook in Actueel

Vlaanderen heeft te weinig open natuur voor probleemwolven, vindt cd&v

Actueel Vlaanderen heeft te weinig open natuur en te weinig wilde fauna om probleemgevallen onder de wolven te onderhouden. Dat is een van de standpunten rond natuur waarmee CD&V naar de verkiezingen wil trekken. Op zondag 21 april worden de programmapunten afgeklopt tijdens het verkiezingscongres van de partij.
Meer artikelen bekijken