Hoe was 2020?
“Ik verkoop aardappelen thuis en op de markt. Tijdens de eerste lockdown moesten we 9 weken thuisblijven, tijdens de tweede lockdown mochten/mogen we wel naar de markt gaan. Vlak na lockdown 1 was de verkoop al lager op de markt.
Het wegvallen van chemische producten maakt het voor de landbouwer niet gemakkelijker. Door het wegvallen van Mocap was dit het eerste jaar dat ik ritnaalden bestreed in aardappelen en toch schade had. De overheid lijkt zich geen zorgen te maken of er bij het verbieden van een product een goed alternatief is. Ritnaaldschade vermijden in aardappelen zal nu waarschijnlijk uit meerdere stappen bestaan, zoals het jaar ervoor maïs telen en ook daar ritnaalden bestrijden, of graan voor aardappelen en een aantal keer de grond bewerken in de zomer met een week tussen… maar dit is niet goed voor het bodemleven.
Op zware grond volstaat nu de humus in orde te brengen om goede opbrengsten te behalen. Op lichte grond wordt beregening stilaan noodzakelijk: de vroege aardappelen (zandgrond) werden 2 keer beregend door de loonwerker. Het zou geen kwaad kunnen dat de overheid moeite doet om water te voorzien voor de landbouw in de zomer. De verbodsmaatregelen die de overheid nu neemt tegen de droogte treffen hoofdzakelijk de landbouwers. In Nederland en Frankrijk voorziet de overheid water voor de boeren, of toch ten minste voor bepaalde delen van het land.
Ook groenbedekkers lukken moeilijker door de drogere zomers, hoewel de Mestbank groenbedekkers steevast als oplossing tegen een te hoog nitraatresidu voorstelt.”
Wat verwacht of hoop je voor 2021?
“Algemeen steeg de hoeveverkoop van landbouwproducten, ik hoop dat na de coronacrisis deze gunstige trend blijft bestaan.
In 2021 is het verbruik van Mesurol verboden in maïs. Voor vogelafweer zijn er wel alternatieven, maar Mesurol was in de eerste plaats een insecticide. Bij het verbod van Mesurol kunnen bijvoorbeeld problemen met de bonenvlieg in maïs bij niet-kerende grondbewerking ontstaan.
Het wordt ook afwachten wat de impact van de brexit voor de landbouw gaat zijn in 2021. Ik verwacht dat aardappel- en groenteverwerkende bedrijven in ons land de gevolgen zullen voelen.»