Startpagina Actueel

Boeren uit 75 landen tonen op ORFC Global hoe landbouw de klimaatcrisis kan oplossen

Op 7 januari zullen duizenden boeren en activisten uit 6 continenten online bijeenkomen op de Oxford Real Farming Conference (ORFC Global), en laten zien dat kleinschalige landbouw de klimaat- en milieucrisis kan oplossen.

Leestijd : 3 min

ORFC Global-afgevaardigden, waaronder ook vertegenwoordigers van inheemse gemeenschappen uit regio’s van het Amazonegebied tot Alaska, dringen erop aan dat voedsel, landbouw en natuur in november van dit jaar in Glasgow bovenaan de COP26-agenda moet komen te staan. Boeren over de hele wereld die klimaatvriendelijke methoden toepassen, waaronder regeneratieve en biologische landbouw, zullen hun succesverhalen delen in de loop van de zevendaagse wereldconferentie.

De online ORFC wereldconferentie gaat door van 7 tot 13 januari. Geïnteresseerden voor de conferentie kunnen zich inschrijven via deze site en biedt volgend programma.

Colin Tudge, mede-oprichter van de Oxford Real Farming Conference: "De landbouw is in zijn huidige vorm zowel een oorzaak als een slachtoffer van alles wat er mis is met de wereld - van sociaal onrecht en politieke onrust tot massa-extincties en klimaatverandering. Er wordt mee omgegaan als een bedrijf en moet concurreren om winst te maken op de wereldmarkt. Wat we nodig hebben is echte landbouw - gebaseerd op de principes van de agro-ecologie en voedselsoevereiniteit. ORFC Global zal boeren, voedselproducenten, activisten, beleidsmakers, academici en vele anderen uit de hele wereld bij elkaar brengen die nu al laten zien hoe het heel anders kan en moet.”

Hij meldt dat de ORFC een deel is van iets dat een levenskrachtige mondiale beweging aan het worden is, om de landbouw weer centraal te stellen in de wereld en ervoor te zorgen dat deze in het belang van de hele mensheid en de natuur functioneert.

Ook landbouwers getuigen

Elizabeth Mpofu is een kleinschalige biologische boer, coördinator van de wereldwijde boerenbeweging La Via Campesina en mede-oprichter van de African Women Collaborative for Healthy Food Systems. Zij is een van de 500 sprekers bij ORFC Global en vertelt: "Kleinschalige agro-ecologische boeren over de hele wereld – voor het merendeel vrouwen – produceren voedsel en middelen voor hun gemeenschappen en verminderen de CO2-uitstoot van de landbouw. Agro-ecologie is de weg vooruit. Het is een klimaatvriendelijk landbouwsysteem."

Ook Jyoti Fernandes wil zijn verhaal kwijt. Hij is een kleine landbouwer en coördinator van The Landworkers' Alliance, en vertegenwoordigt boeren, telers, boswachters en landarbeiders in het Verenigd Koninkrijk. "We zitten in een klimaat- en ecologische noodsituatie, maar we hebben de oplossingen al. Agro-ecologie vermindert de uitstoot van CO2, legt koolstof vast en verhoogt de biodiversiteit. Bovendien verminderen kleinschalige boerderijen die gebruik maken van lokale toeleveringsketens transport, afval, verpakking en koeling.”

"Door lokaal voedsel te telen, moeten we niet meer afhangen van de import van gewassen die mogelijk geteeld zijn op ontbost land. Leiders moeten op de hoogte zijn van de feiten en doelen stellen voor een overgang naar agro-ecologie".

Nu of nooit

De oproep van de boeren is gekomen in het licht van de vele wereldwijde dreigingen. De klimaatcrisis, het verlies aan biodiversiteit, de aantasting van de bodem, de economische ongelijkheid en de armoede worden nog steeds veroorzaakt en verergerd door de industriële landbouw, met enorme monoculturen zonder arbeiders die afhankelijk zijn van chemische grondstoffen en die gericht zijn op de wereldmarkten. De Covid-19-pandemie heeft de zwakke punten van de mondiale voedselsystemen nog meer blootgelegd.

Op de conferentie zullen sessies worden gehouden in samenwerking met partners in Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Benin, Bolivia, Botswana, Burkina Faso, Brazilië, Canada, Chili, China, Colombia, Cuba, de Democratische Republiek Congo, Denemarken, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Engeland, Ethiopië, Fiji, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ghana, Guatemala, Haïti, Honduras, India, Indonesië en Ierland, Italië, Ivoorkust, Japan, Jordanië, Kenia, Malawi, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Nicaragua, Nigeria, Palestina, Panama, Paraguay, de Filippijnen, Portugal, Roemenië, Schotland, Senegal, Sierra Leone, Spanje, Slovenië, Zuid-Afrika, Zuid-Afrika, Zweden, Zwitserland, Tanzania, Taiwan, Thailand, Oost-Togo, Trinidad & Tobago, Tunesië, Turkije, Oeganda, Oekraïne, Wales en Zimbabwe.

Naar de organisatie van ORFC

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken