Paardenweide

opnieuw inzaaien of doorzaaien

Lange en natte winters, maar al evenzeer te droge lentes zijn geen voordelen voor het opkalefateren van een paardenweide. Als het lang nat blijft kan men de weide moeilijk machinaal aanpakken. Het graszaad zal op de natte bodem wel vrij snel ontkiemen. Keerzijde volgt als daarna het jonge gras geteisterd wordt door een te droge lente. Resultaat: vaarwel de gegeerde en nodige groei van het nieuwe gras. Het is dus verstandig elk risico uit te sluiten en in september voorrang te geven aan het vernieuwen of het doorzaaien van uw paardenweide(s).

Geoefend oog

Is er eigenlijk een geoefend oog nodig om te zien of uw grasland voor paarden aan een opknapbeurt toe is? Jazeker! En wel omdat een goed onderhouden, regelmatig geblote weide er praktisch altijd vrij riant en gekortwiekt uitziet, zodat het moeilijk is de kwaliteit van de grassen te evalueren. Toch merken de meeste paardenhouders wel als het grasland ‘op’ is en inboet aan levenskracht, zelfs na deskundige bemesting. Dan is het tijd om iets te ondernemen. De maand september is daarvoor het tijdstip bij uitstek, omdat beetje bij beetje de grasmat in rustmodus gaat. Wie regelmatig met de weidebloter of de bosmaaier de ronde doet, merkt dan ook dat het gras muf gaat ruiken.

Grasmengsel voor paarden

Bij het inzaaien is een goede voorbereiding en bewerking van de grond een absolute must. Als u zelf niet over het nodige rollend materieel beschikt, vertrouwt u dit voorbereidend werkt best toe aan een loonwerker. Bespreek na de grondbewerking ook eventueel de bemesting en zorg dat u eventueel gewapend bent met een bodemonderzoek.

Kies resoluut voor een grasmengsel voor paarden. Een paard hoeft niet de hoge energiewaarde van gras dat bestemd is voor koeien. Gras voor paarden heeft meer structuur, is eiwitarm en meer bestand tegen de kort grazende snijtanden van het paard. Het gras groeit ook niet zo explosief als gras voor koeien.

Voorkeurgrassen

In graszaadmengeling voor de paardenweide is Engels raaigras de hoofdrolspeler, als zijnde een topper op gebied van groei en voederwaarde. Daarbij hoort ook veldbeemdgras: minder smakelijk dan Engels raaigras maar een echte zodensluiter die zorgt voor een sterke grasmat. Ook timotheegras is aanwezig in dergelijke graszaadmengelingen. Timothee is een absolute smaakmaker en voor paarden een ware smaaksensatie. Het is bovendien bestand tegen vorst en koude als geen ander.

Witte klaver is er ook altijd bij, weliswaar in kleine hoeveelheden, gezien klaver al snel de weide overwoekert. Trop is immers altijd te veel! De percentages van de verschillende grassen variëren van mengsel tot mengsel, maar de eerder genoemden zitten in praktisch alle mengsels voor paarden. (Kruiden, zie kader).

Welk mengsel u ook verkiest, september is ideaal voor de in- of doorzaai van gras, want de grootste vijand van de jonge grasplantjes is de droogte. Op dit tijdstip gezaaid, heeft het gras nog ruim de tijd om groeikracht op te doen.

Sterk de winter door

Winterklaar is de nieuwe grasmat bij een zo’n 7 cm hoogte. Te lang gras is echt niet aan te raden als ‘wintergarnituur’. Het verstikt immers de nieuwe graszode wanneer het in elkaar zakt onder het gewicht van water, vorst en sneeuw. Wordt uw nieuwe grasmat te lang, dan bloot u ze best nog even voor half oktober. Niet later, want het gras heeft even tijd nodig om te herstellen alvorens de winter toeslaat.

Ook na de winter vraagt het jonge gras om een voorzichtige behandeling, gezien het tijd nodig heeft om tot ontwikkeling te komen. Een keer maaien bij 15 tot 20 cm hoogte, voor beweiding, is nog steeds een algemene regel.

PP

Meest recent

Meest recent