Privaat grootgrondbezit op het Vlaamse platteland blijft een adellijke kwestie

De grootste grondbezitter in de Vlaamse top 500 is het Vlaams Gewest, met in totaal 32.743 ha terrein.
De grootste grondbezitter in de Vlaamse top 500 is het Vlaams Gewest, met in totaal 32.743 ha terrein. - Foto: MV

Thierry Van de Werve de Schilde, Jean de Renesse, Alexandre de Hemricourt de Grunne: het zijn slechts enkele van de ronkende namen die hoog scoren in de top 500 van Vlaamse grootgrondbezitters.

Onderzoekssite Apache kon die ranglijst samenstellen op basis van honderdduizenden perceelsgegevens uit het kadaster. De samenstelling van de top 500 is gebaseerd op gegevens over het hoofdeigenaarschap in het jaar 2016 van alle percelen in 4 Vlaamse provincies: West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg.

Soms zijn de gronden in bezit van bedrijven die op hun beurt in handen zijn van adellijke families. Zo is zandwinningsbedrijf SCR-Sibelco van de adellijke familie Emsens hoofd- of mede-eigenaar van ruim 2.000 ha, verspreid over de provincies Antwerpen en Limburg. Het maakt SCR-Sibelco tot de grootste private grondeigenaar van Vlaanderen.

De grootste grondbezitter in de Vlaamse top 500 is het Vlaams Gewest, met in totaal 32.743 ha terrein. Volgens de Vastgoedwijzer 2019 van de Vlaamse overheid bezit het Vlaams Gewest echter 123.000 ha. De helft van die gronden zijn natuurgebieden beheerd door het Agentschap Natuur en Bos. Na het Vlaams Gewest volgt de Belgische staat met 11.839 ha als tweede grootste speler. Natuurpunt Beheer (9.601 ha), Havenbedrijf Antwerpen (3.412 ha) en de Vlaamse Landmaatschappij (2.191 ha) vervolmaken de top vijf.

Op de grens tussen publiek en privaat balanceren voormalige overheidsdiensten zoals netwerkbeheerder Elia (435 ha) en de Antwerpse maatschappij voor mobiliteitswerken Lantis (235 ha), maar bijvoorbeeld ook een instelling zoals de KU Leuven (151 ha).

Belga

Meest recent

Meest recent