Startpagina Actueel

Bayer investeert in de haven van Antwerpen fors in hergebruik water

Bayer tilt in de haven van Antwerpen waterrecyclage naar een hoger niveau. In een vestiging waar gewasbeschermingsmiddelen geproduceerd worden, wordt biologisch gezuiverd afvalwater opgewaardeerd tot een kwaliteit die nog beter is dan drinkwater. “We zijn trots om als grote watergebruiker de waterkringloop verder te kunnen sluiten”, zegt Managing Director Frank Lingier op Wereldwaterdag.

Leestijd : 3 min

Een goede fabriek staat niet stil maar is altijd bezig met verbeteringen. Innovatie is het fundament van Bayer.” De nieuwe installatie produceert wekelijks 6.000 m³ water van hoge kwaliteit en vermindert het gebruik van vers water op de site met ca. 10%. “Op jaarbasis komt deze reductie overeen met het drinkwaterverbruik van ca. 3.000 gezinnen van vier”, legt Bart Peeters, het technisch brein achter de installatie, uit.

Industrieel afvalwater afkomstig van 7 fabrieken

Op de site in Antwerpen produceert Bayer industrieel afvalwater afkomstig van 7 fabrieken waar diverse chemicaliën worden geproduceerd voor de landbouw maar ook bijvoorbeeld de automobielindustrie. “Sinds het jaar 2000 heeft de fabriek het waterverbruik nu gehalveerd en we kijken naar volgende stappen.”

Het teruggewonnen water wordt vervolgens hergebruikt in het centrale ‘nutsbedrijf’ van de fabriek, als proceswater en voor de productie van stoom voor de noodzakelijke opwarming van ketels en leidingen.

In een vestiging waar gewasbeschermingsmiddelen geproduceerd worden, wordt biologisch gezuiverd afvalwater opgewaardeerd tot een kwaliteit die nog beter is dan drinkwater.
In een vestiging waar gewasbeschermingsmiddelen geproduceerd worden, wordt biologisch gezuiverd afvalwater opgewaardeerd tot een kwaliteit die nog beter is dan drinkwater. - Foto: Bayer

Dit is een innovatief proces dat Bayer de komende jaren nauwgezet blijft opvolgen. In de toekomst kunnen in een volgende fase eventueel extra units worden bijgeplaatst om nog meer van het afvalwater van onze site terug te winnen.

De nieuwe installatie wordt gepresenteerd op Wereldwaterdag, een dag die in het teken staat van de noodzaak tot een duurzame waterhuishouding. Ook in Vlaanderen staat die soms – denk aan de steeds vaker terugkerende droogteperioden – onder druk. Zie bijvoorbeeld deze veelzeggende grafiek waarin de waterbeschikbaarheid van rijkere landen worden vergeleken: https://www.milieurapport.be/milieuthemas/waterkwantiteit/waterverbruik-...

Voortouw op het vlak van duurzaamheid

Havenschepen Annick De Ridder woonde de presentatie bij. “Met dit initiatief van Bayer Agriculture neemt onze industrie opnieuw het voortouw op vlak van duurzaamheid. Deze innovatie in waterrecyclage levert een belangrijke besparing op van kostbaar drinkwater. Met deze investering bewijst de industrie dat ze met haar technologische innovatiekracht een sleutelrol speelt in de verduurzaming van ons havengebied.”

Gedelegeerd bestuurder Yves Verschueren van de chemiefederatie Essenscia benadrukte bij de presentatie dat het waterproject niet op zichzelf staat: “De chemieformule die iedereen wellicht het best kent is H20. Zuinig omspringen met water is voor de chemiesector dan ook een topprioriteit, want water is cruciaal in het productieproces: als koelmiddel en als grondstof. De voorbije tien jaar is het waterverbruik in de sector al fors teruggedrongen, met een efficiëntieverhoging van 35%. Dankzij innovatie, maar vooral dankzij bedrijven die blijven investeren in de optimalisatie van hun productieprocessen zoals Bayer met dit unieke duurzaamheidsproject opnieuw bewijst.”

Hoe werkt het?

In de centrale biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie wordt ongeveer 98% van de opgeloste organische verontreinigingen verwijderd door bacteriën voordat het gezuiverd water naar de Schelde wordt geleid.

Sinds het laatste kwartaal van 2020 wordt 25% van dit biologisch gezuiverde afvalwater naar een waterterugwinningsinstallatie gestuurd waar het water in twee extra stappen wordt gezuiverd. In een eerste stap verwijderen zogeheten ultrafiltratie (UF) membranen de resterende zwevende stoffen uit het afvalwater. In een tweede stap wordt het water ontzilt door 60% van het water door omgekeerde osmose -membranen te pompen.

Deze membranen verwijderen ook de resterende organische verbindingen die niet werden verwijderd door het actief slib.

De nutsafdeling in het hart van de fabriek verdeelt het water vervolgens naar de verschillende eenheden, namelijk als drinkwater, gedemineraliseerd water (extra zuiver, noodzakelijk voor bepaalde processen) en als stoom, dat onder meer gebruikt wordt voor het opwarmen van reactors.

Lieven Vancoillie-Bayer

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken