Startpagina Actueel

Open Ruimte Platform bekijkt bestemming hoeves

Het Open Ruimte Platform is wellicht het ideale platform om het agrarisch hergebruik van landbouwinfrastructuur te promoten. “Het is belangrijk om de verschillende doelstellingen op elkaar af te stemmen en de instrumenten die worden ingezet aan elkaar te koppelen”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA).

Leestijd : 2 min

Joris Nachtergaele (N-VA) en Emmily Talpe (Open VLD) vroegen in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement aandacht voor de herbestemming van landbouwbedrijven. Zo kwam in de provincie Antwerpen een einde aan het plattelandsproject ‘Agrarisch hergebruik van landbouwinfrastructuur’, dat uitmondde in het Landbouwkompas. “De projectpartners riepen in dit project Vlaanderen op om werk te maken van een Vlaams actieplatform voor de herontwikkeling van hoeves”, zegt Joris Nachtergaele. Voor Emmily Talpe is onze landbouw bezig met schaalverandering en taakverbreding. “Die herontwikkeling speelt daar ook een belangrijke rol in en zal op maat van het bedrijf moeten gebeuren.”

Alle actoren erbij betrekken

Minister Demir bekijkt de mogelijkheid om zo’n actieplatform onder de koepel Open Ruimte Platform te brengen. Dat Open Ruimte Platform is sinds 2014 actief in Vlaanderen. Het is een initiatief van het departement Omgeving, de Vlaamse Milieumaatschappij, de Vlaamse Landmaatschappij, ondersteund door de Vereniging van de Vlaamse provincies, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de koepel van Regionale Landschappen.

Op dit moment zijn er 7 programma’s in uitwerking: Water-Land-Schap, proeftuinen droogte, landschapsparken, Vlaanderen breekt uit, voedsellandschappen en energielandschappen. “Binnen deze platformwerking worden nieuwe programma’s gedetecteerd. Ik zal bekijken hoe we dit binnen Open Ruimte Platform kunnen inpassen.” Zo zou er via de programmawerking een opschaling in Vlaanderen komen.

Overleg volgt ook met landbouwminister Hilde Crevits en budgetminister Matthias Diependaele. “Agrarische herontwikkeling biedt immers ook kansen voor het behoud van waardevol agrarisch patrimonium en niet in het minst voor de verduurzaming van het Vlaamse landbouwareaal in verschillende cultuurlandschappen op de lange termijn. De uitrol van een programma rond agrarische herontwikkeling, met alle betrokken partijen aan tafel, lijkt me een interessant instrument om de transitie op gang te trekken”, besluit minister Demir.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken