Startpagina Actueel

Strategisch Vlaams GLB-plan zal steunen op 6 pijlers

Actieve boeren, variëteit aan verdienmodellen, ambities op het vlak van klimaat en milieu, innovatie, meer samenwerking én jonge landbouwers: dat zijn de 6 pijlers waarop het Strategisch Vlaams GLB-plan zal steunen. Voor eind dit jaar moet dat plan naar Europa. Minister Hilde Crevits (CD&V) gaf hierover meer toelichting in de plenaire zitting van het Vlaams parlement.

Leestijd : 4 min

Op een actuele vraag van Steven Coenegrachts, Vlaams parlementslid voor Open VLD, in de plenaire zitting in het Vlaams parlement gaf minister Hilde Crevits meer toelichting over hoe Vlaanderen het eigen Strategisch GLB-plan gaat inkleuren. Zes pijlers staan hierbij centraal.

1. Actieve boer. De directe steun moet naar actieve boeren gaan.

2. Grote variëteit aan verdienmodellen. “We zullen vanuit Vlaanderen geen verdienmodel opleggen. Het is de vrije keuze van een boer om te kiezen op welke manier hij zijn bedrijf rendabel kan runnen.”

3. Ambities klimaat en milieu.

4. Innovatie. “We focussen ons veel te weinig op het verschil dat we kunnen maken dankzij innovatie.”

5. Meer samenwerking. “Als je alleen staat, ben je kwetsbaar, als je in groep belangen verdedigt, ben je sterker. Daar hebben onze boeren toch nog wel wat werk aan de winkel.”

6. Jonge boeren. “Jongeren, zowel met een landbouwachtergrond als jonge nieuwkomers in de sector, hebben heel specifieke uitdagingen. De grootste uitdaging is grond, grond en grond. Vandaar dat het GLB inzet op jongeren in de sector en ons toelaat om daar nog meer op in te zetten”, zegt minister Crevits. Minstens 3 procent moet worden ingezet voor instrumenten die naar jongeren gaan.

Vlaanderen heeft intussen al de keuze gemaakt om meer te geven aan de investeringssteun voor de jonge boer. “Net om mensen in de sector te houden. We willen ook veel meer onze jongeren bijstaan met advies en vorming, ook rond duurzame verdienmodellen. Men denkt vaak in generaties: ‘Wat mijn ouders en grootouders deden, dat zullen wij ook doen’. Die tijd is voorbij”, zegt minister Crevits. “Niet noodzakelijk helemaal, maar het is ook onze opdracht om de nieuwe teelten en de nieuwe verdienmodellen in de kijker te zetten.”

Grote sprong voorwaarts

Met het GLB is minister Crevits ervan overtuigd dat ook Vlaanderen een grote sprong voorwaarts kan maken. “Het klopt dat een deel van de steun die wordt gegeven, steun is waarbij we afhankelijk zijn van de goesting van de boeren om daarop in te tekenen. Als we morgen starten met niet-productieve investeringen en er doet niemand mee, dan heeft ons beleid gefaald. We moeten boeren op weg zetten om hen nog veel meer dan tot nu de sprong te laten maken naar niet-productieve investeringen.”

MER nodig op GLB-plan

Op het Strategisch Vlaams GLB-plan moet een MER (MilieuEffectenRapport) worden uitgevoerd. De Milieueffectrapportage beoogt de mogelijke gevolgen van plannen, programma’s of projecten voor het leefmilieu en voor de gezondheid van de mens in beeld te brengen opdat deze op een gelijkwaardige wijze (als andere aspecten en belangen) zouden worden meegenomen bij de opmaak van én de besluitvorming over deze plannen, programma’s of projecten.

“We hebben niet gewacht op dat nieuwe GLB: onze landbouwers worden nu al ondersteund door een hele reeks niet-productieve investeringen.” Dan denkt minister Crevits bijvoorbeeld aan peilgestuurde drainage, het aanplanten van knotwilgen, hagen en heggen, zaken die goed zijn voor de duurzaamheid, maar niet direct gelinkt zijn aan het productieproces. “Zo hoop ik dat we ook al 2022 een voorsprong nemen op het verduurzamen van het nieuwe GLB.”

“Het is goed om het evenwicht te bewaren tussen de 3 dimensies van de verduurzaming: het ecologische, het sociale, maar ook het economische aspect”, zegt Open VLD’er Steven Coenegrachts. “Er komen nog heel wat bedreigingen en uitdagingen op de landbouw af.” Het is nu aan Vlaanderen om de vele ambities ook effectief kracht bij te zetten.

Iedereen aan de slag

Tinne Rombouts, Vlaams parlementslid voor CD&V, duidt op het samengaan van ecologie, economie en sociaal evenwicht. “De Vlaamse landbouw heeft bijzonder veel bereikt, maar we staan ook voor een gigantische uitdaging qua generatiewisseling. In 2016 was nog maar 10% van de bedrijfshoofden jonger dan 40. Dat cijfer daalt verder. We moeten voor onze jonge land- en tuinbouwers voldoende stimulansen inbouwen.”

Dat is Vlaanderen ook van plan. “Je kunt maar zo ambitieus zijn als je mensen meekrijgt”, antwoordt minister Crevits. “We zien nu al dat 1 op de 3 boeren niet ziet hoe hij een opvolging zal kunnen voorzien in de toekomst.

Dan moeten we toch rekening houden met het feit dat duurzaamheid ook sociale duurzaamheid impliceert. Dat betekent dat je mensen in staat moet stellen om mee die omslag te maken. De evenwichten tussen al die belangen zullen we goed vertalen in ons Vlaams GLB-plan, waarvan ik hoop dat ze het eind dit jaar goedgekeurd zullen krijgen.” Die uitdrukkelijke deadline stelt ook Europa voorop. Vergeet echter niet dat Europa zelf... 3 jaar onderhandeld om tot een akkoord te komen.

Stakeholders en lobbygroepen

De voorbereiding is al enige tijd bezig, ook met verschillende stakeholders en lobbygroepen. Het wordt afwachten wie ‘het meest inkt in de pen’ van dat Vlaams GLB krijgt.

Het departement Landbouw & Visserij, samen met het departement Omgeving (onder meer voor het luik plattelandsbeleid), staat nu verder in voor de opmaak van dat Vlaams Strategisch GLB-plan.

Het is bekend dat niet alleen op Europees vlak, maar ook zeker in Vlaanderen de polarisering tussen landbouw en natuur/milieu de voorbije maanden is gegroeid. Het is nu aan alle partijen om af en toe wat water bij de wijn te doen om tot een breed gedragen compromis te komen. Er is geen tijd meer te verliezen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken