Startpagina Actueel

Minister Crevits investeert 120 miljoen euro in nieuwe onderzoeksinfrastructuur, onder meer voor landbouw

Vlaams minister van innovatie Hilde Crevits voorziet 120 miljoen euro voor nieuwe onderzoeksinfrastructuur verspreid over heel Vlaanderen. Het gaat om 23 projecten van de 5 Vlaamse universiteiten en de kennisinstellingen IMEC, VITO, ILVO, Flanders Make, Instituut Tropische Geneeskunde en Biobase Europe Pilot Plant. In Vlaams-Brabant wordt een nieuwe testboerderij van KU Leuven ondersteund.

Leestijd : 1 min

De investering moet Vlaanderen versterken als innovatieve regio en past binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht, met focus op duurzaamheid, digitalisering en gezondheid.

Testvelden en proefstallen

Een van de projecten die wordt ondersteund is de testboerderij in Vlaams-Brabant van de KU Leuven. In Lovenjoel komt Transfarm. Er zullen 100 hectare aan testvelden ter beschikking zijn en infrastructuur voor verschillende soorten onderzoek naar nieuwe waardeketens.

De boerderij zal ook proefstallen voor varkens, pluimvee, herkauwers en eenhoevigen bevatten. De focus zal er liggen op de circulaire bio-economie met de bedoeling om landbouwers, industrie en onderzoekers te verenigen, zodat meer duurzame teeltsystemen of verdienmodellen kunnen onderzocht worden. Het gaat dan bijvoorbeeld over het onderzoeken van de duurzaamheid en rendabiliteit van bepaalde gewassen of dieren.

Lees er hier meer over.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

ABS: We hopen op een vlotte goedkeuring

Wetgeving Het Vlaams Strategisch plan is op de valreep goedgekeurd door de Europese Commissie. Hopelijk staat nu niets meer in de weg om in 2023 grotendeels met het nieuwe GLB te beginnen.
Meer artikelen bekijken