Startpagina Veeteelt

Landbouwers getroffen door de watersnood krijgen ondersteuning van FAVV

De watersnood van juli zorgt nog voor naweeën. Percelen en watervoorraden kunnen gecontamineerd zijn. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) geeft daarom enkele adviezen aan landbouwers in de getroffen regio. Federaal minister van Landbouw Clarinval zorgde voor financiele ondersteuning voor de noodzakelijke analyses.

Leestijd : 3 min

Op percelen en terreinen, die overstroomd werden, kunnen na het wegtrekken van het water allerhande biologische (bijvoorbeeld bacteriën en schimmels) en chemische contaminanten (bijvoorbeeld van stookolieresten) achtergebleven zijn. Ook watervoorraden waarmee dieren gedrenkt worden of planten gesproeid worden, kunnen gecontamineerd zijn. Deze contaminatie is in sommige gevallen schadelijk voor mens, dier en/of plant.

Adviezen

Het is niet mogelijk om op een eenvoudige manier te bepalen aan welke risico’s een bepaald perceel of een bepaalde watervoorraad heeft blootgestaan. Het FAVV tracht de landbouwers, die getroffen werden door de watersnood van juli 2021, op dat vlak te helpen met enkele adviezen.

• Water uit ondergelopen drinkwaterputten, regenwaterciternes en andere watervoorraden wordt best geanalyseerd om te bepalen of het nog geschikt is. De te analyseren parameters zijn terug te vinden op de website van het FAVV.

• Indien het oogstbare deel van een gewas op een ondergelopen perceel in contact is gekomen met het gecontamineerde water, wordt aangeraden om dit niet voor consumptie of diervoeder te oogsten.

• Overstroomde percelen worden best gedurende ten minste 6 maanden niet meer te gebruiken om dieren te weiden, noch om diervoeder te oogsten. Vooraleer deze opnieuw te beplanten voor het oogstseizoen 2022 wordt een bodemanalyse aangeraden, die moet helpen om de geschikte maatregelen te nemen en beplantingen te kiezen.  

Risico-analyse bij oogst

Het FAVV wil daarnaast de getroffen landbouwers, die alsnog wensen de gewassen van een ondergelopen perceel te oogsten, helpen. In dat geval is immers een risico-evaluatie nodig. Analyses moeten eventueel helpen bepalen of de geoogste producten veilig zijn voor gebruik bij mens en/of dier.

Een landbouwer, die zich in deze situatie bevindt, kan zijn lokale contole-eenheid (LCE) contacteren en de nodige achtergrondinformatie over het vastgestelde probleem bezorgen. Het FAVV zal dan op basis hiervan de risico-evaluatie maken en de nodige analyses uitvoeren. Het zal deze analyses ook financieren. De website van het FAVV vermeldt met welke contaminanten er precies moet rekening gehouden worden.

Ondersteuning van overheid

Federaal minister van Landbouw, David Clarinval (MR), wil samen met de landbouworganisaties de door de overstromingen zwaar getroffen landbouwers ondersteunen door hen te begeleiden en de procedures te vereenvoudigen die nodig zijn om hun activiteiten voort te zetten: “Al daags na de overstromingen heb ik het FAVV verzocht de nodige derogaties te valideren om de door de overstromingen getroffen rundvee- en schapenbeslagen te kunnen onderbrengen bij andere landbouwers, zonder dat daarbij het sanitair statuut verloren gaat; deze derogaties zullen gelden tot het einde van het weideseizoen. Bovenop de milieuanalyses, die onder de bevoegdheid van de gewesten vallen, heb ik er ook mee ingestemd dat het FAVV de analyses uitvoert en financiert die nodig zijn voor de beoordeling van de risico’s voor het gebruik en de afzet van landbouwproducten die in overstroomde gebieden worden geproduceerd en geoogst. Deze analyses zullen de landbouwers begeleiden bij hun beslissingen, zodat zij hun productie optimaal kunnen benutten.”

FAVV/AV

Lees ook in Veeteelt

Wolvin Maxima is dood

Veeteelt Wolvin Maxima, die samen met mannetje Akela de eerste roedel in Wallonië vormde, is op 27 maart dood teruggevonden. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt.
Meer artikelen bekijken