Startpagina Akkerbouw

UGent ontwikkelt groen vaccin tegen de aardappelplaag

De meest voorkomende ziekte bij aardappelen is nog steeds de aardappelplaag veroorzaakt door Phytopthora infestans. De planten worden hiervoor doorgaans behandeld met fungiciden, maar deze veroorzaken ecotoxicologische effecten mede door de hoge frequentie van behandeling in bepaalde groeiseizoenen.

Leestijd : 2 min

Een team onderzoekers onder leiding van professor Geert Haesaert van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent vond een duurzaam alternatief waardoor de plant net zoals bij een vaccin een verhoogde weerstand vertoont tegen de ziekte.

Gemaaid gras

De onderzoekers bekeken het effect van Green Leaf Volatiles of GLV’s op de weerstand van de aardappelplant voor de aardappelplaag.

Prof. Haesaert: “GLV’s zijn vluchtige organische stoffen die vrijkomen wanneer planten weefselschade oplopen, zoals bij het maaien van gras. Sommige van deze natuurlijke stoffen kunnen een signaal geven aan andere planten, waardoor bijvoorbeeld de tolerantie tegen plantenziekten wordt verhoogd.”

De onderzoekers gingen hiervoor aan de slag met het ‘Bintje’, een populair aardappelras dat zeer gevoelig is voor de plaag. Aardappelplanten werden blootgesteld aan een GLV, dat ook de typische geur van gemaaid gras veroorzaakt. Daarna werden ze besmet met Phytophthora op verschillende tijdstippen.

“We observeerden dat de blootgestelde aardappelplanten typische overgevoeligheidssymptomen vertoonden. Dat wijst erop dat het resistentiemechanisme bij de behandelde planten geactiveerd werd. Het resultaat was een duidelijke verlaging van de ziekte-intensiteit”, vertelt prof. Haesaert. “Via meer gen-expressie onderzoek kon aangetoond worden dat de GLV verschillende defensiegerelateerde genen activeert, waardoor de plant in een verhoogde zelfverdedigingsmodus gaat.”

Groen alternatief voor conventionele fungiciden

Phytophthora veroorzaakt grote opbrengstverliezen. “Op onbeschermde aardappelvelden kan de ziekteverwekker in een periode van 7 tot 10 dagen de volledige oogst doen mislukken”, vertelt prof. Haesaert. Om zich hier tegen te beschermen zijn meeste telers afhankelijk van herhaalde behandelingen met fungiciden. De green deal van de EU voorziet echter een reductie van 50% op het gebruik van conventionele fungiciden. De nood aan een groen alternatief is groter dan ooit.

De ontdekking is een grote overwinning in de strijd tegen de aardappelplaag. Toch zijn er nog extra stappen nodig. “Optimalisatie van dosering en formulering en doelgerichte modificatie van GLV’s om de verdedigingsreacties in aardappelplanten te versterken biedt veel potentieel voor de duurzame bestrijding van aardappelziekten”, besluit prof. Haesaert.

UGent

Lees ook in Akkerbouw

Prijs van sojabonen is terug stijgend

Economie In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.
Meer artikelen bekijken